Abordarea moderna a incontinentei urinare de efort

incontinenta urinara de efort - skinmed clinic
Incontinenta urinara este o problema de sanatate publica, pentru ca se estimeaza ca ea afecteaza 200 de milioane de persoane la nivelul intregii lumi. Incontinenta urinara poate fi definita ca pierderea involuntara de urina pe care o acuza pacienta, daca ne referim la simptom, sau scurgerea de urina obiectivata la examenul clinic, daca o consideram semn.

In functie de etiologie si simptomatologie, incontinenta urinara a fost impartita in patru mari clase:

Incontinenta urinara de efort (IUE) este caracterizata de pierderea de urina la efort fizic, tuse, stranut, ras, exercitii fizice sau chiar la schimbarea pozitiei corpului sau la efort minim, atunci cand exista o afectare severa a sfincterului uretrei.

Ea a fost impartita la randul ei in incontinenta datorata hipermobilitatii uretrei (uretra isi schimba pozitia la cresteri ale presiunii abdominale) sau incontinenta datorata defectului sfincterului uretral.

Printre principalii factori implicati in aparitia IUE se numara:

Un studiu efectuat pe un numar mare de cazuri a estimat prevalenta incontinentei urinare la 30% pentru femeile intre 30 si 60 de ani, iar aproximativ jumatate dintre aceste cazuri sunt atribuite IUE.

O femeie asteapta in medie 6 ani si jumatate de cand experimenteaza primele simptome pana cand se adreseaza medicului si obtine un diagnostic. Importanta acestei afectiuni este data de faptul ca pana si simptomele usoare afecteaza viata profesionala, personala, sexuala si sociala a unei femei. Aceste paciente se lupta adesea cu activitati zilnice, ca a face cumparaturi sau a merge la un film, din cauza fricii de a nu se gasi in preajma unei toalete.

Metode moderne, alternative de tratament

O metoda moderna de tratament ce a intrat relativ curand in arsenalul terapeutic al incontinentei urinare de efort este laserul CO2 fractionat Femilift.

Unda laser este livrata printr-un element optic care imparte fasciculul in 81 de pixeli microscopici; acest model pixelat nu provoaca o ablatie agresiva si duce la o vindecare mai rapida a tesuturilor, pentru ca fasciculele microscopice patrund in submucoasa unde isi exercita efectul termic profund, lasand tesutul inconjurator intact, cu ablatie minima. Procedura duce la contractia fibrelor de colagen si elastina, si induce productia de noi fibre de colagen, care intaresc suportul uretrei medii. Sistemul Femilift se adreseaza intregului spatiu periuretral, crescand grosimea peretilor vaginali si asigurand astfel uretrei medii un suport superior.

Inainte de tratament, are loc un consult ginecologic al pacientei, pentru a exclude sangerarea vaginala, infectia vaginala sau anomalii ale colului; pacienta trebuie sa aiba un examen Papanicolau cu rezultat negativ.

femilift - rejuvenarea vaginala - skinmed

Tratamentul se efectueaza cu o sonda laser cilindrica, sonda Femilift, care este introdusa in vagin (ea mimeaza forma vaginului, pentru a asigura confortul pacientei) pentru a fi pozitionata sub zona uretrei medii si este rotita cu 120 de grade. Se efectueaza 3 sedinte de tratament, la un interval de 4-6 saptamani, si inca o sedinta dupa 6 luni; fiecare sedinta dureaza in jur de 10 minute, timp in care se efectueaza 3 treceri ale sondei.

Rezultatele raportate de studii au aratat ca sistemul Femilift poate trata IUE usoara si moderata, dar poate si ameliora simptomatologia in cazurile cu IUE severa. Unele studii efectuate au raportat o imbunatatire a simptomelor incontinentei urinare la 80%-90% dintre paciente.

Nu exista reactii adverse.

Rata de reactii adverse este extrem de scazuta. Procedura este practic nedureroasa (se efectueaza fara anestezie), rapida, sigura si nu necesita intreruperea activitatilor zilnice. Pacienta poate simti un usor disconfort 2-3 zile dupa procedura si trebuie sa evite contactul sexual timp de 5 zile.

Mesaje recomandate