Acnee comedoniană

Acnee comedoniana - atc skinmed

Acneea reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice, până la 80% dintre persoane prezentând pe durata vieții minimum un episod de acnee sau eruptie acneiformă. Clinic, în linii mari, această afecțiune cronică a unității pilosebacee se împarte în acnee inflamatorie și acnee noninflamatorie.

Acneea  noninflamatorie

Acneea noninflamatorie este reprezentată de acneea comedoniana, numită și retențională, și poate apărea atât în adolescență, cât și la adult, fiind fie premergătoare unei forme vulgare, fie staționară în această formă.

Acneea  comedoniană

Forma clinică a acneei ce apare prin secreție crescută de sebum și hiperkeratinizare foliculară – astfel, orificiile glandelor sebacee sunt obstruate, sebumul nu se poate evacua și se acumulează, formând leziuni situate în piele: comedoane închise (puncte albe) sau comedoane deschise (puncte negre – orificiul este obstruat parțial, culoarea neagră fiind dată de sebumul ce oxidează în contact cu aerul).

Numărul comedoanelor reflect severitatea afecțiunii: poate varia de la câteva leziuni situate predominant în zona T (frunte, nas, bărbie), până la un număr mare de elemente dispuse la nivelul întregii fețe.

Poate asocia un număr mic de leziuni inflamatorii (papule, pustule), mai ales în cazul fluctuațiilor hormonale, însă predomină leziunile comedoniene – retenționale.

Ca factori agravanți amintim produsele cosmetice comedogene (grase/uleioase), neadaptate tipului de ten, produsele abrazive, exfoliante folosite în exces, ce pot agrava leziunile preexistente și pot induce apariția de noi leziuni.

Tratamentul include topice ce conțin retinoizi, acid salicilic, acid azelaic, peelinguri chimice, și trebuie asociat cu o rutină de îngrijire corectă, cu produse adecvate.

Mesaje recomandate