Forma clinică a acneei ce apare prin secreție crescută de sebum și hiperkeratinizare foliculară – astfel, orificiile glandelor sebacee sunt obstruate, sebumul nu se poate evacua și se acumulează, formând leziuni situate în piele: comedoane închise (puncte albe) sau comedoane deschise (puncte negre – orificiul este obstruat parțial, culoarea neagră fiind dată de sebumul ce oxidează în contact cu aerul).
Numărul comedoanelor reflect severitatea afecțiunii: poate varia de la câteva leziuni situate predominant în zona T (frunte, nas, bărbie), până la un număr mare de elemente dispuse la nivelul întregii fețe.
Poate asocia un număr mic de leziuni inflamatorii (papule, pustule), mai ales în cazul fluctuațiilor hormonale, însă predomină leziunile comedoniene – retenționale.
Ca factori agravanți amintim produsele cosmetice comedogene (grase/uleioase), neadaptate tipului de ten, produsele abrazive, exfoliante folosite în exces, ce pot agrava leziunile preexistente și pot induce apariția de noi leziuni.