Acnee la adulți, de ce apare și cum o eviți. Dr. Amalia Anghel explică

acnee la adulti - skinmed clinic
Legat de acnee, mai ales cea la adulți, sunt multe mituri vehiculate: că apare din cauza anumitor alimente, a stilului de viață, că se usucă dacă stai la soare etc. Realitatea este însă cu totul alta.

„Acneea este o afecțiune extrem de frecventă și, din păcate, în ultima vreme, este întâlnită din ce în ce mai des nu doar în rândul adolescenților. O întâlnim și la femeia adultă, am văzut că sunt multe doamne care se confruntă cu această problemă. Vestea bună este că reușim să o controlăm într-atât de bine încât să nu avem niciun fel de leziune activă și, mai important, fără să rămână semne reziduale, pentru că acneea este o afecțiune care ne lasă urme destul de greu de șters în timp”, arată, din start dr. Amalia Anghel, medic primar în dermatovenerologie.

Acneea, la adulți,  din ce cauză apare?

Dar de ce și cum apare? Avem acnee din cauza alimentelor, a stilului de viață, ne fardăm prea mult? Nici vorbă, spune medicul!

„Acneea, în principal, este o problemă genetică, care se derulează pe parcursul a multor ani, pe care reușim să o gestionăm extrem de bine cu anumite mijloace, astfel încât să nu avem leziuni active, să nu avem urme reziduale. (...) Cel mai adesea, cauza primară a acneei este hipersecreția de sebum, glanda se umple cu sebum, și normal că noi suntem colonizați cu o serie de germeni care se multiplică în glanda aceasta plină. Prin urmare apare suprainfecția, dar acesta este un mecanism secundar hipersecreției de sebum și a drenajului insuficient al glandei. Acneea, în sine, nu este o boală infecțioasă!”, punctează, exclusiv pentru DC MEDICAL, dr. Amalia Anghel.

Apoi, există mai multe forme/tipuri de acnee, iar o persoană nu are doar un singur tip.

„Acneea ușoară este cu comedoane deschise și închise, deschise la culoare sau brun-negre, apoi este acea acnee inflamatorie – care devine papulă, pustulă, ajunge nodulară – crește, și ajunge acnee conglobată. Acneea, cel mai adesea, este polimorfă. Puțini sunt pacienții la care ai o singură formă. Ai forme inflamatorii – măcar câteva leziuni inflamatorii pe pielea lor”, explică specialistul.

Hormonii,  bată-i vina!

În funcție de vârstă, ea poată să apară din mai multe motive. Sunt femei adulte, de 30-40 de ani, care nu au avut acnee în adolescență, dar care acum au probleme serioase.

„La adolescenți cauza este genetică, cel puțin la acneea severă, dar acneea este agravată la ei de obiceiurile defectuoase. (...) La femeia adultă se întâmplă de la dezechilibre hormonale, combinate cu obiceiuri defectuoase, rar există acea acnee cosmetică pe care o tot menționez, care e o realitate. Am avut, la un moment dat, un pacient pe care l-am scăpat de acnee cosmetică după 6 luni de tratament. Culmea, la femei adulte acneea apare în contextul unei fluctuații hormonale inverse decât la menopauză. La menopauză dispare seboreea, pielea se atrofiază, se usucă și îmbătrânește. Menopauza aduce la pachet opusul acestor leziuni asociate cu seboreea. Pielea va fi uscată, deshidratată, ridată, e un lucru înfricoșător în viața unei femei. (...) Stresul poate agrava leziunile, atunci când ele există, dar nu le poate induce pe un fond fără”, dezvăluie medicul.

Alimentele sunt un inductor  al unei stări de fond

Legat de alimente, acestea e adevărat că pot agrava acneea, dar de unele singure nu pot să o provoace.

„Nu este un consens în ideea influenței majore a dietei, dar sunt câteva alimente care agravează și induc apariția leziunilor active: dulciurile (mai ales ciocolata, n.r.), lactatele în exces, băuturile acidulate, junk-food-ul și mâncarea prăjită sau cu multe lipide. (...) Nu pot singure să provoace acneea, dar o pot agrava la pacientul cu predispoziție”, arată dr. Amalia Anghel.

Când vine vorba de obiceiuri defectuoase, mai ales la femei, pe primul loc este lipsa unui ritual de curățare a pielii. Un ritual care nu e deloc complicat.

„Ritualul de curățare a pielii este obligatoriu. E normal să respecți urătorii pași: să te demachiezi, să te speli cu o soluție dedicată de curățare – la acești pacienți folosim o soluție antiseboreică, antiacneică. După, va trebui să aplicăm o cremă de tratament, seara de obicei, peste noapte – pentru că atunci acționează cel mai bine – dimineața ne spălăm din nou cu gelul de curățare, aplicăm o cremă de îngrijire, ca și bază de machiaj - antiseboreică, restructurantă - și, obligatoriu, una cu factor de protecție. Abia apoi aplicăm machiajul. (...) Iar machiajul este important să fie dedicat. Produsele de machiaj trebuie să fie unele potrivite pentru pielea ta, apoi e important să nu supraîncarci pielea, să-l aplici într-o ordine”, arată dr. Amalia Anghel.

Sursa articol: dcmedical.ro

Mesaje recomandate