Acnee papulopustuloasă

Acneea papulopustuloasa - atc skinmed

Deși nu există un sistem de stadializare standardizat al acneei, o bună înțelegere a acesteia și evaluarea formei de prezentare au ca rol alegerea planului terapeutic cel mai potrivit. Astfel, în funcție de tipul de leziuni prezente majoritar, acneea se clasifică în acnee non inflamatorie și acnee inflamatorie.

Acneea  inflamatorie

Asociază leziuni sub formă de papule, pustule sau noduli, în funcție de tipul și numărul leziunilor, clasificandu-se în: acnee papulopustuloasă ușoară-moderată, acnee papulopustuloasă severă, acnee nodulară și acnee conglobată.

Acneea  papulopustuloasă ușoară – moderată

reprezintă forma clinică de acnee inflamatorie, ce asociază leziuni de tip papule și pustule, în număr mic până la moderat, neasociind și noduli.

Papulele sunt leziunile roz-eritematoase, supraelevate, ce se percep ca o mică umflatură sub piele, de obicei nedureroase.

Pustulele sunt leziuni asemănătoare papulelor, eritematoase, și prezintă central un punct alb-gălbui, format din sebum și detritus celular.

Acneea  papulopustuloasă severă

interesează în general toată fața, dar poate afecta și partea superioară a toracelui sau rădăcina membrelor superioare, considerandu-se o formă severă atunci când există peste 125 de leziuni inflamatorii și peste 100 de comedoane închise sau deschise, prezente concomitent pe zonele afectate.

Debutează frecvent, dar nu exclusiv, la pubertate, fiind influențată de modificările hormonale de la această vârstă, schimbări ce induc producție crescută de sebum la nivelul glandei sebacee.

Daca în formele ușoare – moderate, tratamentul topic pe bază de retinoizi, benzoilperoxid, antibiotic sau combinații ale acestora este frecvent suficient, în cazul formelor severe, medical poate prescrie antibiotice orale sau isotretinoin, asociate sau nu cu un tratament topic. De asemenea, în cazul femeilor, se poate asocia și terapie hormonală – anticoncepționale orale.

Leziunile inflamatorii predispun la formarea de cicatrici, fie atrofice, fie hiperpigmentari postinflamatorii, de aceea se recomandă instituirea precoce a unui tratament adecvat și evitarea traumatizării/stoarcerii leziunilor.

Mesaje recomandate