Acneea adultului, tratata la dermatolog in Bucuresti

botox nou - skinmed

Recunoaştem acneea prin apariţia, pe piele, de puncte albe şi negre, papulo-pustule sau chisturi si noduli, in special la nivelul fetei, trunchiului şi al braţelor. În absenţa unui tratament corect, boala poate persista ani în şir. 15% dintre adulţii cu vârste cuprinse intre 35-45 ani încă suferă de acnee, spun specialistii dermatologi ai clinicii Skinmed din Bucuresti.

Există o predispoziţie genetică pentru dezvoltarea coşurilor inestetice. Nu de puţine ori moştenim secreţia crescută de sebum, tendinţa de hiperkeratinizare foliculară, producţia în exces de hormoni androgeni, reactivitatea crescută a pielii faţă de  bacteriile care colonizează tegumentul.

Stresul şi alimentaţia influenţează apariţia acneei

Stresul se manifestă în toate bolile, inclusiv la nivelul pielii.   În perioadele  cu încărcătură emoţională, organismul secretă cortizol şi citokine proinflamatorii în cantitate crescută, care stimulează secreţia de sebum si accentuează leziunile de acnee. Dieta influentează, de asemenea, evoluţia acneei.  Studii clinice au demonstrat că zahărul sau produsele lactate în exces pot agrava boala.

Factori agravanţi în acnee

Dezechilibrele hormonale cu producţie crescută de hormoni androgeni favorizează apariţia acneei. Se întâmplă în Sindormul Ovarelor Polichistice, în cazul folosirii agenţilor cosmetici comedogeni, sau a medicaţiei specifice (ex: corticosteroizi, testosteron). Deşi nu este o afecţiune periculoasă, acneea, în special în formele ei severe, poate lăsa cicatrici inestetice şi poate menţine un climat emoţional specific, precum lipsa încrederii în sine, stimă de sine scăzută.

Sfatul unui dermatolog din Bucuresti, nu al unei cosmeticiene

Chiar dacă este o afecţiune extrem de persistentă, există tratamente eficiente disponibile. Procedurile laser pot reduce hiperseboreea, comedoanele închise și deschise, reduc dimensiunea porilor și estompează leziunile inflamatorii. Ele se fac sub supravegherea dermatologului.

În același timp, acele micro-pulsuri de energie cauzează microinjurii ale colagenului de la nivelul dermului, provocând o reacție de vindecare, cu sinteză  de colagen și elastină. Nu doar coşurile dispar, ci şi semnele, cicatricile lăsate de ele de-a lungul timpului. Laserul Clear Skin diminuează flora de tip Propionibacterium acnes prin alterarea membranei celulare bacteriene. Se reduce, de asemenea, activitatea glandelor sebacee, care secretă sebuum în cantitate mai mică, mai fluid.

Dupa consultaţie, medicul dermatolog va stabili tratamentul optim pentru fiecare pacient, în funcţie de tipul de acnee, localizare şi rezistenţa ei în timp.

Mesaje recomandate