Acneea adultului apare fie ca o continuare a acneei din adolescență, fie, uneori, de novo. Spre deosebire de acneea juvenilă, mai frecventă la sexul masculin, acneea adultului afectează în principal femeile.
Factorii ce duc la apariția acestei forme de acnee sunt numeroși și include fluctuațiile hormonale (premenstrual, sarcină, perimenopauza, la încetarea administrării anticoncepționalelor orale), stress, istoric familial, produse comedogene, medicamente.
Clinic, acest tip de acnee se manifestă prin leziuni non inflamatorii (comedoane închise și deschise), asociate cu leziuni inflamatorii (papule, pustule) și frecvent cicatrici – atrofice sau hiperpigmentari ale pielii; de multe ori leziunile sunt mai pronunțate în treimea inferioară a fetei.
Ca și la adolescent, și la vârsta adultă leziunile de acnee pot avea implicații psihosociale importante, de aceea este foarte important tratamentul corect și adaptat în funcție de nevoi.
Modalitățile de tratament
Tratamentele pot include preparate topice ce conțin retinoizi, benzoil peroxid, acid azelaic, antibiotic sau combinații ale acestora, eliberate pe bază de prescripție medicală la indicația medicului dermatolog, uneori asociate și cu medicație orală (antibiotic, preparate hormonale, isotretinoin) în funcție de severitate.
Există de asemenea și o serie de tratamente precum peeling chimic, lasere, tratamente cu lumină, ce pot grăbi vindecarea și ajuta la restabilirea aspectului sănătos al pielii în cazul persoanelor ce prezintă cicatrici.
Complementar tratamentului dermatologic, pacienții trebuie să urmeze un stil de viață sănătos, o alimentație corectă, evitarea produselor cosmetice comedogene și controlarea, pe cât posibil, a nivelului de stres cotidian.