Acneea este o afecțiune cronică a foliculului pilosebaceu, ce apare pe fondul unei predispoziții genetice, fiind favorizată de numeroși factori (hormonali, medicație, stress, dietă, produse cosmetic comedongene etc.).
Studii de epidemiologie plasează acneea pe locul 8 în clasamentul celor mai frecvente afecțiuni la nivel global, cu o prevalență de 9.4%. Astfel, peste 80% din persoane vor avea, la un moment dat în viață, cel puțin un episod de acnee.
Cel mai frecvent, acneea debutează la pubertate, odată cu schimbările hormonale ce survin la această vârstă (aproximativ 85% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 24 de ani dezvoltă cel puțin un episod minor), însă nu exclusiv.
Întâlnim forme speciale de acnee încă de la nou-născut, la copil, dar și forme ale adultului, fie ca o continuare a acneei din adolescență, fie apărută de novo.
În preadolescență, incidența este mai crescută în rândul sexului feminin, urmând ca în adolescență, sexul masculin să fie predominant, in special în cazul formelor mai accentuate. La adult, din nou, acneea este mai frecventă la femei.
Până la 20% dintre cazuri pot fi forme severe de genul acne papulo pustuloasa severă, acnee conglobata sau acnee fulminans.
Deși nu este o afecțiune periculoasă, acneea, în special în formele ei severe, poate lăsa cicatrici inestetice și poate provoca, mai ales în rândul adolescenților, probleme de natură emoțională.
Acneea debutează frecvent la vârsta la care organismul uman trece prin schimbări psihologice, sociale și fizice, astfel, până la 30-50% dintre adolescenții cu acnee pot experimenta dificultăți psihosociale asociate cu aceasta. Fomele severe sunt asociate cu un risc crescut de depresie și anxietate.
Astfel, încă de la debutul acneei, fie că vorbim despre forme ușoare, fie despre forme mai agresive, se recomandă consultul de specialitate la medical dermatolog. Un plan de tratament corect, adaptat, poate ajuta la ținerea sub control atât a leziunilor active, cât și a cicatricilor și poate preveni apariția de noi leziuni.