Acneea – Forme clinice severe

acneea forme clinice severe - atc skinmed

Deși nu există un sistem de stadializare standardizat al acneei, o bună înțelegere a acesteia și evaluarea formei de prezentare au ca rol alegerea planului terapeutic cel mai potrivit. Astfel, în funcție de tipul de leziuni prezente majoritar, acneea se clasifică în acnee non inflamatorie și acnee inflamatorie.

Acneea  non inflamatorie

Este reprezentată de acneea comedoniana. Leziunile predominante sunt comedoanele închise și cele deschise, cunoscute ca puncte albe și puncte negre, situate în special pe zonele seboreice; uneori poate asocial și minime leziuni inflamatorii – papule, pustule, mai ales în cazul prezenței fluctuațiilor hormonale (ex.: perioada premenstruală).

Acneea  inflamatorie

Asociază leziuni sub formă de papule, pustule și noduli.

Papule sunt leziuni roz-eritematoase, supraelevate, ce se percep ca o mică umflatură sub piele, de obicei nedureroase.

Pustulele sunt leziuni asemănătoare papulelor, eritematoase, și prezintă central un punct alb-gălbui, format din sebum și detritus celular.

Nodulii sunt leziuni situate mai profund în piele, ferme, dureroase, inflamate, ce se pot vindeca lăsând cicatrici sau leziuni hiperpigmentare.

În funcție de tipul și numărul leziunilor, acneea inflamatorie se clasifică în: 

Acnee papulo-pustuloasă ușoară până la moderată

sunt prezente predominant leziuni inflamatorii sub formă de papule și pustule, comedoane închise și deschise, dar nu apar noduli.

Acneea papulo-pustuloasă severă și acneea nodulară moderată

afectează în general toată fața, dar poate interesa și toracele, sunt prezente numeroase leziuni inflamatorii, peste 125, comedoane în număr mare, peste 100, iar în cazul acneei nodulare moderate se asociază și minimum 5 noduli.

Acneea nodular severă și acneea conglobată

reprezintă cele mai severe forme ale afecțiunii. În acneea nodular severă, pe lângă numeroasele papulo-pustule, sunt prezenți în număr crescut și noduli. Acneea conglobată asociază pe lângă acestea și nodulo-chisturi, interconectate prin traiecte situate în profunzime a pielii; afectează nu doar fața, ci și toracele, umerii, rădăcină membrelor sau chiar fesele. Riscul de a forma cicatrici vicioase este mult mai crescut în cazul formelor severe de acnee, comparativ cu cele ușoare sau moderate.

Mesaje recomandate