Acneea hormonală

acneea hormonala - atc skinmed

Acneea hormonală se manifestă prin leziuni acneice frecvent de tip inflamator, a căror apariție este fie ciclică, legată de variații hormonale în cadrul ciclului menstrual, fie permanentă în cazul unei afecțiuni subiacente precum Sindromul Ovarelor Polichistice sau alte dezechilibre hormonale.

Fiziologic, există două momente ale ciclului menstrual când hormonii, atât estrogenii cât și testosteronul, ating valori crescute - la ovulație și peri/premenstrual.

Dacă la majoritatea pacientelor aceste vârfuri hormonale se manifestă doar prin câteva leziuni inflamatorii, în cazul în care există un dezechilibru hormonal, episoadele de acnee sunt accentuate, uneori impactand negativ echilibrul psihosocial.

Pe de altă parte, în cazul Sindromului de Ovare Polichistice, acneea poate ajunge la forme severe și asociază frecvent și alte simptome (creștere excesivă a părului în zone androgen dependente, creștere în greutate, modificări ale ciclului menstrual).

Frecvent, leziunile de acnee cu substrat hormonal afectează jumătatea inferioară a feței, linia mandibulară, zona periorală, lăsând de multe ori fruntea neafectată.

Acneea hormonală poate afecta atât adolescenții, cât și persoanele adulte, fiind deseori rezistentă sau greu responsivă la tratamentele obișnuite.

Pentru instituirea unui tratament corespunzător este necesară o evaluare multidisciplinară – medic dermatolog, ginecolog, endocrinolog; și investigații suplimentare – dozări hormonale, explorări imagistice (ecografie). 

Pe lângă terapia topică, este necesară echilibrarea hormonală, cel mai frecvent prin administrarea de anticoncepționale orale combinate, efectul lor resimțindu-se la nivelul pielii după minimum 3 luni de utilizare.

Mesaje recomandate