Acneea juvenilă

acneea juvenila - atc skinmed

Acneea juvenilă este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice, cu debut la pubertate, severitate variabilă, regresează uneori la adultul tânăr însă poate persista și după adolescență.

Debutează pe fondul unei predispoziții genetice (studiile clinice au arătat că, dacă ambii părinți au prezentat acnee, riscul de a dezvolta acnee este de peste 50%), influențată de schimbările hormonale ce apar la pubertate.

Tenul începe să fie gras, uleios, prin secreția crescută de sebum – un ulei natural al pielii secretat de glandele sebacee. Pe acest fond apar elemente de acnee: comedoane închise sau deschise, leziuni inflamatorii – papule, pustule, noduli, de severitate variabilă.

Formele pot varia de la cele foarte ușoare, cu doar câteva leziuni prezente, până la forme severe, ce intereseaza atât fata cât și trunchiul, ce pot rezulta în formarea de cicatriciși au implicații psihosociale importante.

O serie de factori  pot influenta evoluția acneei:

Marea majoritate a pacienților au un nivel circulant de hormoni în limite normale, însă au o receptivitate periferică crescută pentru androgeni; exista însă și cazuri în care apare excesul de hormoni, fie datorat unei afecțiuni subdiacente, precum Sindromul Ovarelor Polichistice, fie prin administrarea de medicație hormonală.

Acneea juvenilă, desi nu o afecțiune gravă, trebuie evaluată și tratată corespunzător de către medicul specialist dermatolog, pentru a reuși controlarea leziunilor active și a cicatricilor. Nu trebuie uitate măsurile de îngrijire, precum spălarea fetei cu un produs dedicat, noncomedogenic, de 2 ori pe zi, evitarea produselor uleioase, grase, evitarea traumatizării/stoarcerii leziunilor și adoptarea unui stil de viață sănătos în ceea ce privește alimentația / dieta.

Mesaje recomandate