Acneea nodulară și acneea conglobată

Acneea nodulara si acneea conglobata - skinmed clinic

Acneea nodulară severă și acneea conglobată reprezintă cele mai severe forme ale afecțiunii. În acneea nodulară severă, pe lângă numeroasele papulo-pustule, sunt prezenți în număr crescut și noduli (leziuni situate mai profund în piele, ferme, dureroase, inflamate, ce se pot vindeca lăsând cicatrici sau leziuni hiperpigmentare).

Acneea conglobată asociază pe lângă acestea și nodulo-chisturi, interconectate prin traiecte situate în profunzimea pielii; afectează nu doar fața, ci și toracele, umerii, rădăcina membrelor sau chiar fesele.

Afectează mai frecvent sexul masculin, atât în adolescență, cât și ca adult, și predispune la efecte serioase psihosociale și emoționale, putând afecta considerabil calitatea vieții.

Terenul genetic este important în apariția formelor severe de acnee, astfel, riscul unei persoane de a dezvolta astfel de forme este crescut în rândul celor ai căror părinți au fost la rândul lor afectați. 

Factorii care duc la apariția acneei nodulare severe și conglobate sunt comuni cu formele mai ușoare:

Riscul de apariție a cicatricilor, în special a celor keloide/hipetrofice, este crescut atunci când ne confruntăm cu leziuni de tipul nodulo-chisturi, de aceea este extrem de important ca aceste leziuni să nu fie traumatizate/stoarse de către pacient.

Spre deosebire de formele ușoare sau moderate de acnee, unde un tratament topic poate fi de multe ori suficient, în formele severe este aproape întotdeauna necesar și tratament pe cale orală, indicat de către medicul dermatolog:

Se asociază de asemenea și proceduri la nivelul leziunilor inflamatorii: incizie și drenaj, excizie chirurgicală sau injecții intralezionale cu corticosteroizi.

Mesaje recomandate