Tratamentul acneei este studiat continuu de către specialiști în domeniul medical, pentru stabilirea terapiei optime, cu cele mai bune rezultate, în funcție de forma clinică a afecțiunii.
Tratamentele topice
Includ substanțe precum retinoizii, benzoilperoxid, antibiotice, acid azelaic; adesea acestea se asociază cu tratamente pe cale orală: terapie hormonală, antibiotic sau isotretinoin.
Retinoizii – sunt substanțe terapeutice recomandate frecvent în acneea noninflamatorie – vorbim despre substanțe precum tretinoin, tazaroten, adapalene.
Alte produse terapeutice – persoanelor cu tolerabilitate scăzută la retinoizi li se pot recomanda alte produse ce conțin acid salicilic, acid glicolic sau acid azelaic.
Benzoil peroxid – poate fi utilizat singur sau în combinație cu un retinoid. Poate avea ușor efect iritant la nivelul pielii și, de asemenea, poate decolora țesăturile (prosoape, lenjerie de pat, îmbrăcăminte).
Antibiotice topice – reduc inflamația și controlează dezvoltarea bacteriană; cele mai frecvent utilizate sunt eritromicina, clindamicina, sulfamidele, dapsona.
Antibiotice orale – cel mai frecvent se utilizează doxiciclina sau minociclina, însă acestea nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau copiilor sub vârsta de 9 ani. Nu trebuie neglijate eventualele efecte nedorite, de aceea se administrează doar pe bază de prescripție medicală.
Isotretinoin – este un retinoid cu administrare orală rezervat formelor severe de acnee și celor neresponsive la alte tratamente. Se administrează doar pe bază de prescripție medicală, după calcularea atentă a dozei, pe o perioadă medie de 20 de săptămâni. Deși extrem de efficient în cazul acneei severe, isotretinoinul poate prezenta o serie de efecte adverse semnificative, ce nu trebuiesc neglijate.
Terapie hormonală – se adresează pacientelor cu acnee ce prezintă dezechilibre hormonale cu exces de androgeni, precum Sindromul Ovarelor Polichistice. Se utilizează de obicei anticoncepționale orale combinate, după un consult ginecologic, ecografie și dozări hormonale.
Spironolactona – poate fi folosită în tratamentul acneei la femei, reducând efectele hormonilor androgeni.
Pe lângă tratamentul medicamentos, dermatologul poate recomanda o serie de tratamente în clinică, precum peeling-urile chimice, lasere – fie lasere antiacnee, fie lasere vasculare sau dispozitive menite să amelioreze aspectul cicatricilor (laser fracționat, microneedling).