Unii spun că soarele distruge acneea, alții cred că, mai degrabă, o stârnește. Despre relația pe care o au acneea și soarele, dar și despre metodele revoluționare prin care această afecțiune a pielii se poate gestiona inclusiv vara, descoperiți în ceea ce urmează!
Acneea, o problemă contemporană!
Acneea şi soarele însă – o problemă acută, care ține de sezonul actual, când încăne confruntăm cu un număr crescut de cazuri grave, atât în rândul adolescenților, cât şi în cel al adulților. Peste 75% dintre cazuri sunt adolescenți cu forme severe, inflamatorii de acnee.
Ritmul de viață şi alimentația dezordonată şi nesănătoasă agravează această patologie, ale cărei consecințe le reversăm cu greutate, indiferent de anotimp.
Acneea, suferinţă la toate vârstele
Recunoaştem acneea prin apariţia, pe piele, de puncte albe şi negre, papulo-pustule sau chisturi si noduli, in special la nivelul fetei, trunchiului şi al braţelor.
În absenţa unui tratament corect, boala poate persista ani în şir. Asa se face ca 15% dintre adulţii cu vârste cuprinse intre 35-45 ani suferă încă de acnee.
Există o predispoziţie genetică pentru dezvoltarea coşurilor inestetice. Nu de puţine ori moştenim secreţia crescută de sebum, tendinţa de hiperkeratinizare foliculară, producţia în exces de hormoni androgeni, reactivitatea crescută a pielii faţă de bacteriile care colonizează tegumentul.
Stresul şi alimentaţia influenţează apariţia acneei
Stresul se manifestă în toate bolile, inclusiv la nivelul pielii. În perioadele cu încărcătură emoţională, organismul secretă cortizol şi citokine proinflamatorii în cantitate crescută, care stimulează secreţia de sebum si accentuează leziunile de acnee. Dieta influenţează, de asemenea, evoluţia acneei.
Studii clinice au demonstrat că zahărul sau produsele lactate în exces pot agrava boala.
Factori agravanţi în acnee
Dezechilibrele hormonale cu producţie crescută de hormoni androgeni favorizează apariţia acneei.
Se întâmplă în Sindormul Ovarelor Polichistice, în cazul folosirii agenţilor cosmetici comedogeni sau a medicaţiei specifice (ex: corticosteroizi, testosteron). Deşi nu este o afecţiune periculoasă, acneea, în special în formele ei severe, poate lăsa cicatrici inestetice şi poate menţine un climat emoţional specific, precum lipsa încrederii în sine, stimă de sine scăzută.
Tratamente minune, prin care putem scăpa vara de acnee
Vestea îmbucurătoare este că acneea se tratează, inclusiv vara. O serie de tehnologii laser și creme pentru tratamente locale minim invazive sunt, astăzi, la îndemâna oricui calcă pragul clinicii Skinmed, din Bucureşti.
Rapid si eficient, laserul în acnee este acum utilizat pentru toate formele active de acnee, în combinații de tratament, la indicația medicului specialist. Se poate interveni atât asupra leziunilor active, cât și asupra urmelor, semnelor pigmentate sau cicatricilor post acneice. Medicul dermatolog decide protocolul de tratament pentru fiecare pacient în parte.
Rezultatele apar imediat după procedură, fără reacții adverse importante. Vindecarea este rapidă, iar efectul se menține mult timp.
- Laserul Clear Skin are o serie de beneficii anti acnee: diminuează flora bacteriană, reduce activitatea glandelor sebacee, provoacă o reacție de vindecare, cu sinteză de colagen și elastină. Procedurile nu sunt dureroase, iar pacientul se poate întoarce imediat la activitățile zilnice.
- Cicatricile sunt diminuate cu ajutorul laserelor de rejuvenare precum Clearlift sau a laserelor ablative precum laserul CO2. Laserele de remodelare sunt inductori ai proceselor noastre fiziologice, cu activare celulară, dar fără a induce suferință în tegumentul de suprafață. Nu există timp de recuperare, pielea nu se înroșește sau exfoliază. Deci, tratamentul poate fi făcut chiar și în pauza de prânz! Laserele ablative asociază efectul termic stimulator cu minima ablație, pentru acestea existând un timp de recuperare de 5-6 zile, în care pielea este roșie și se va exfolia. Are efecte miraculoase asupra cicatricilor profunde.
Procedurile laser nu necesită pregătire anterioară a pacientului, provoacă doar un mic disconfort local sau ușoară senzație de căldură.Nu există timp de recuperare, pielea nu se înroșește sau exfoliază și de aceea pot fi făcute chiar în pauza de prânz! Pacientul se poate întoarce la activitățile zilnice, pentru că nu este necesară o perioadă de vindecare.
3 sfaturi anti-acnee vara:
- Folosiți protecție solară: protejați-vă de radiațiile UV aplicând protecție solară în mod regulat! Vă rugăm să rețineți că filtrele chimice își fac efectul numai după o jumătate de oră.
- Căutați umbră: chiar și cu cremă solară pe față, acneea se poate agrava din cauza expunerii la soare. Deoarece o parte din radiația UV pătrunde în ciuda filtrelor fiabile. Prin urmare, preferați umbra și evitați soarele de la miezul zilei!
- Spălarea și îngrijirea: După plajă, pielea este transpirată și încălzită – un habitat ideal pentru bacterii. Prin urmare, este important să curățați și să îngrijiți bine fața și zonele afectate ale pielii după plajă, pentru a preveni alte impurități, cum ar fi punctele negre și coșurile.