Ai mâinile iritate de la prea mult spălat? Iată cum să le îngrijești!

ingrijirea mainilor iritate - skinmed clinic

În perioada aceasta ne spălăm pe mâini mai des ca niciodată. Folosim săpun, geluri de curățare, șervețele antibacteriene și tot felul de dezinfectanți. Este necesar pentru a preveni riscul de contaminare cu virusul care face ravagii la nivel mondial, însă nu e atât de benefic pentru pielea mâinilor, care trebuie îngrijită acum cu mai multă atenție.

Folosește un produs de curățare blând, care nu produce spumă în exces și conține ingrediente hidratante. 

Săpunurile agresive alterează bariera hidrolipidică, accentuând senzația de prurit, usturime, arsură, asociate sau nu cu leziuni cutanate (xeroză, scuame, eritem, macerare).

  • Nu folosi apă prea fierbinte, care înmoaie și curăță sebumul protector, bacteriile bune și celulele moarte de la suprafața pielii.
  • Spălarea mâinilor trebuie urmată, cât de des posibil, de aplicarea unei creme reparatoare. Ideale sunt produsele care conțin acid hialuronic, ceramide, uree și vitamina E.
  • Substanțele dezinfectante pe bază de alcool, deși sunt eficiente în omorârea microbilor, e bine să le folosești cu prudență căci atacă și pielea mâinilor. Apelează la ele doar dacă nu ai la dispoziție apă și săpun.
  • Folosirea îndelungată a mănușilor din latex poate duce la macerarea stratului cornos al mâinilor, pielea capătă o culoare albicioasă, devine moale, ridată, apar eroziuni la nivelul tegumentului. De asemenea, anumite substanțe ce se regăsesc în compoziția mănușilor pot cauza dermatită de contact. Utilizează astfel de mănuși doar când e absolut necesar.
  • Persoanele care suferă de afecțiuni cronice ale pielii mâinilor (psoriazis, eczemă cronică) pot prezenta exacerbări ale leziunilor. În acest caz, dar și cei care observă modificări ale pielii (cu eritem, senzație de căldură locală) trebuie să se adreseze medicului. Acesta va recomanda, de la caz la caz, creme cu antibiotice, antiinflamatoare sau alte substanțe terapeutice, asociate cu medicamente orale (antihistaminice, antibiotice).

Cum te speli corect pe mâini?

Imediat ce ai intrat în casă, după ce ai pus mâna pe produsele cumpărate din magazin, înainte de a pregăti masa, când îți pui sau scoți lentilele de contact. Trebuie să te mai speli pe mâini după ce duci gunoiul, după ce îți sufli nasul, tușești sau strănuți, după ce folosești toaleta, îngrijești animalul de companie sau atingi bani, portofel, chei.

Când e necesar să te speli?

Imediat ce ai intrat în casă, după ce ai pus mâna pe produsele cumpărate din magazin, înainte de a pregăti masa, când îți pui sau scoți lentilele de contact. Trebuie să te mai speli pe mâini după ce duci gunoiul, după ce îți sufli nasul, tușești sau strănuți, după ce folosești toaleta, îngrijești animalul de companie sau atingi bani, portofel, chei.

Alimente benefice pentru piele

Ce mâncăm, se vede pe pielea noastră. Anumite alimente pot face rău, altele sunt extrem de benefice. 

„Lactatele în exces și alimentele cu indice glicemic crescut agravează acneea, prăjelile și grăsimile rele pot crește nivelul de celule inflamatorii, alte mâncăruri pot da urticarii. De asemenea, persoanele cu intoleranță la gluten pot dezvolta erupții la nivel cutanat, iar o dietă bogată în zaharuri grăbește procesul de îmbătrânire fiziologică”, avertizează dr. Amalia Anghel, medic primar Dermatologie/Venerologie

Ce e bine să mâncăm?

Alimente bogate în seleniu, un mineral care luptă împotriva radicalilor liberi ce îmbătrânesc pielea. Se găsește în nuci, ciuperci, ton, cod, somon, paste și cereale integrale.
Antioxidanți. Și ei încetinesc efectele radicalilor liberi asupra țesutului cutanat. Îi poți lua din fructe și legume colorate (zmeură, mure, afine, roșii, sfeclă, spanac).
Coenzima Q10 susține sănătatea celulelor și le întârzie îmbătrânirea. Se găsește în somon, ton, ficat, cereale integrale.
Vitamina A (din portocale, morcovi, pepene galben, ouă, lactate cu conținut scăzut de grăsimi) dă luminozitate pielii.
Vitamina C (din citrice, kiwi, pătrunjel, broccoli, papaya) protejează colagenul și elastina din piele de radiațiile solare.

Sursa articolului: click.ro

Mesaje recomandate