Ce mâncăm, se vede pe pielea noastră. Anumite alimente pot face rău, altele sunt extrem de benefice.
„Lactatele în exces și alimentele cu indice glicemic crescut agravează acneea, prăjelile și grăsimile rele pot crește nivelul de celule inflamatorii, alte mâncăruri pot da urticarii. De asemenea, persoanele cu intoleranță la gluten pot dezvolta erupții la nivel cutanat, iar o dietă bogată în zaharuri grăbește procesul de îmbătrânire fiziologică”, avertizează dr. Amalia Anghel, medic primar Dermatologie/Venerologie.
Ce e bine să mâncăm?
Alimente bogate în seleniu, un mineral care luptă împotriva radicalilor liberi ce îmbătrânesc pielea. Se găsește în nuci, ciuperci, ton, cod, somon, paste și cereale integrale.
Antioxidanți. Și ei încetinesc efectele radicalilor liberi asupra țesutului cutanat. Îi poți lua din fructe și legume colorate (zmeură, mure, afine, roșii, sfeclă, spanac).
Coenzima Q10 susține sănătatea celulelor și le întârzie îmbătrânirea. Se găsește în somon, ton, ficat, cereale integrale.
Vitamina A (din portocale, morcovi, pepene galben, ouă, lactate cu conținut scăzut de grăsimi) dă luminozitate pielii.
Vitamina C (din citrice, kiwi, pătrunjel, broccoli, papaya) protejează colagenul și elastina din piele de radiațiile solare.