Aplicatiile laserului CO2 Femilift in menopauza

femilift - rejuvenarea vaginala - skinmed

Menopauza este o faza normala a vietii unei femei; pentru multe femei este o schimbare binevenita, care inseamna lipsa menstrelor, a sindromului premenstrual si a metodelor de contraceptie.

Menopauza este acel moment in care se instaleaza lipsa permanenta a menstruatiei, datorita pierderii activitatii ovariene. Se considera ca o femeie a ajuns la menopauza atunci cand nu a avut menstruatie pentru un interval de 12 luni consecutive si prezinta un anumit pattern hormonal – niveluri scazute de estrogeni si crescute de FSH si LH.

Perimenopauza este un termen mai nou, ce include intervalul anterior ultimei menstruatii, interval in care ciclul menstrual progreseaza de la un ciclu ovulator regulat si predictibil spre un ciclu neregulat, cu o frecventa in crestere a ciclurilor anovulatorii, ajungand la oprirea menstrelor.

Schimbarile generate de atrofie la nivelul vaginului, vulvei, vezicii urinare si uretrei au primit numele de Sindrom Genitourinar de Menopauza (GSM). Astfel, din cauza productiei extrem de scazute de estrogeni, vaginul pierde colagen, tesut adipos si capacitatea de a retine apa; peretii vaginali se micsoreaza, pliurile mucoasei vaginale dispar, epiteliul de suprafata se subtiaza pana la cateva straturi de celule. Ca urmare, suprafata vaginului devine friabila, predispusa la sangerare, la traume minime. 

Vasele de sange din peretii vaginului se ingusteaza si secretia glandelor scade. Cu timpul, vaginul se contracta si isi pierde flexibilitatea, iar labiile mici se micsoreaza si devin mai palide. Datorita faptului ca pH-ul devine mai alcalin, mediul vaginal devine mai putin primitor pentru lactobacili (flora bacteriana normala a vaginului) si mai susceptibil la infectii cu agenti patogeni urogenitali si fecali. Dispareunia (durerea la contactul sexual), insotita uneori de sangerare dupa contactul sexual, este consecinta inevitabila a unei atrofii vaginale severe cu lubrifiere insuficienta. 

Chiar si la femeile care nu au viata sexuala activa, vaginitele atrofice cauzeaza mancarimi, iritatii si arsuri. Subtierea mucoasei la nivelul uretrei si vezicii urinare duce la cresterea frecventei urinarilor, imperiozitate mictionala si disurie (dificultati la urinare). Ascensionarea agentilor infectiosi din vagin la nivelul sistemului urinar duce la inflamatii ale uretrei si vezicii urinare (uretrite si cistite) si infectii de tract urinar.

Tratamente eficiente

O modalitate moderna si eficienta de tratament a sindromului genitourinar de menopauza o reprezinta utilizarea laserului CO2 fractionat Femilift.

Unda laser este livrata printr-un element optic care imparte fasciculul in 81 de pixeli microscopici (un model de 9*9); acest model pixelat nu provoaca o ablatie agresiva si duce la o vindecare mai rapida a tesuturilor, pentru ca fasciculele microscopice patrund in submucoasa unde isi exercita efectul termic profund, lasand tesutul inconjurator intact, cu ablatie minima. Fibrele de colagen si de elastina existente se contracta.

Efectul termic obtinut local duce la modificari temporare ale metabolismului celular (producerea unei famili de proteine numite “proteine de soc termic”), ce au ca rezultat regenerarea colagenului; astfel se formeaza noi fibre de colagen. Se formeaza noi vase de sange, cu imbunatatirea microvascularizatiei, care duce la imbunatatirea oxigenarii tisulare, a lubrifierii si a sensibilitatii vaginale. Se normalizeaza pH-ul si flora bacteriana locala (apare flora lactobacilara); se imbunatateste raspunsul imun local si sunt eliminate infectiile vaginale recurente. 

Cresterea in grosime a epiteliului vaginal (ce duce la ingustarea canalului vaginal), impreuna cu cresterea lubrifierii si a sensibilitatii vaginale, duc la disparitia/ameliorarea disconfortului spontan si din timpul actului sexual, avand ca efect si o crestere a satisfactiei sexuale a ambilor parteneri.

Inainte de inceperea tratamentului, are loc un consult ginecologic al pacientei, pentru a exclude sangerarea vaginala, infectia vaginala sau anomalii ale colului; pacienta trebuie sa aiba un examen Papanicolau cu rezultat negativ.

Tratamentul se efectueaza cu o sonda laser cilindrica, sonda Femilift, care este introdusa in vagin (ea mimeaza forma vaginului, pentru a asigura confortul pacientei); in timpul tratamentului, sonda este rotita la 360 de grade, pentru a acoperi intregul perete vaginal. Sonda Femilift Slim este proiectata pentru pacientele cu atrofie vaginala severa sau cele care au urmat tratamente oncologice. Se efectueaza 3 sedinte de tratament, la un interval de 4-6 saptamani, si inca o sedinta dupa 6 luni; fiecare sedinta dureaza in jur de 10 minute, timp in care se efectueaza 3 treceri ale sondei de-a lungul peretelui vaginal.

Studiile efectuate au aratat o rata extrem de scazuta a reactiilor adverse. Procedura este practic nedureroasa (se efectueaza fara anestezie), rapida, sigura si nu necesita intreruperea activitatilor zilnice. Pacienta poate simti un usor disconfort 2-3 zile dupa procedura si trebuie sa evite contactul sexual timp de 5 zile.

Rezultatele incep sa apara dupa minimum 4-6 saptamani. 

Mesaje recomandate