Cancerele cutanate

cancerele cutanate - skinmed clinic

Cancerele cutanate apar în condițiile existenței unei predispoziții genetice, sau a asocierii factorilor externi, cel mai frecvent dintre aceștia este expunerea la radiațiile ultraviolete. Expunerea cumulativă și cronică crește riscul de apariția a epitelioamelor, iar expunerea intensă și intermitentă de tip arsură crește riscul de apariție pentru melanomul malign.

Sunt descriși și alți factori externi precum substanțele carcinogene, arsurile chimice, leziuni preexistente (precum prezența a multor formațiuni melanocitare – alunițe) pentru melanom etc. 

Expunerea intensă și intermitentă de tip arsură crește riscul de apariție pentru melanomul malign, iar expunerea cumulativă, cronică, în ani, crește riscul de apariție pentru epitelioame.

Prezența la nivelul tegumentului nostru a unei leziuni, de regulă nou apărută, ce evoluează în timp spre ulcerare, cu sângerare, descrie o tumoră de tip epiteliom bazocelular (ce apare adesea pe tegumentele expuse la soare) sau spinocelular (prezent în special a nivelul buzelor).

Epiteliomul bazocelular este cea mai frecventă tumoră malignă a pielii, debutează precum o leziune de novo adesea, placă eritemato-scuamoasă sau leziune nodulară, cu vase vizibile pe suprafață care, netratată, se mărește, extinde, evoluează, cu ulcerare, sângerare și mai ales evoluție locală.

Neglijat, în special facial, evoluează în structurile profunde până la os, cu aspect invalidant. În fapt, acest tip tumoral nu are risc de metastazare locală sau vasculară, singurul risc este de evoluție invalidantă local.

Afectează în principal zonele expuse cronic la soare,  facial, dosul mâinilor, torace posterior.

Tratamentul local este curativ, excizia chirurgicală este de elecție cu margine de siguranță de 0,5 cm și examinare histopatologică.

Atunci când nu este posibilă aceasta, se poate apela la o serie de terapii ablative locale, laserterapii, cu vindecare asistată și, în acest caz, se poate obține vindecarea.

Epiteliomul scuamocelular afectează în special tegumentul buzelor, este o leziune ulcerată, acoperită de crustă, indurată care metastazează în ganglionii loco-regionali dacă este ignorată.

Și aceasta poate fi tratată prin excizie chirurgicală cuneiformă, în stadiile incipiente cu vindecare.

Orice leziune nou apărută impune vizita la medicul specialist pentru un diagnostic de certitudine și cea mai bună opțiune de tratament, în cazul acestor tumori maligne diagnosticul în stadii incipiente este asociat unei opțiuni terapeutice cu intenție de vindecare.

Tratamente recomandate 

Mesaje recomandate