Drept vorbind, transplantul de par este metoda suprema de a contracara pierderea podoabei capilare, dar se potriveste doar in anumite cazuri, iar de multe ori are si alternative mult mai simple si mai ieftine. Totul tine de cauza caderii parului.
De exemplu, daca pacientul sufera de o boala endocrina la nivelul tiroidei, ce sintetizeaza hormoni in exces, foliculul pilos va fi afectat major.
Alte patologii implicate in caderea parului sunt: diabetul, insuficienta renala, insuficienta hepatica sau neoplaziile cutanate. Este evident ca o asemenea boala neinvestigata complet sau netratata va duce la o pierdere a firelor de par ce nu se va opri, daca patologia de fond nu este tratata corespunzator.
Insa, daca ne referim strict la un diagnostic corect din punctul de vedere al structurii firului de par, exista un aparat special, care realizeaza o serie de fotografii în detaliu ale firului de par, relevand problemele sale anatomice.
Procedura se numeste trichoscopie si este efectuata în cadrul SkinMed cu dermatoscopul FotoFinder, cel mai performant din domeniul sau.
Vorbim de o metoda non-chirurgicala, minim-invaziva care presupune administrarea directa a substantelor medicamentoase la nivelul zonelor afectate de caderea parului. Un complex de substante farmaceutice (vasodilatatoare, vitamine, substante bioactive etc.) adaptat fiecarui pacient si fiecarei forme de alopecie în particular, este injectat intradermic la nivelul zonelor afectate.
Micro-întepaturile sunt putin dureroase iar substantele medicamentoase difuzeaza treptat în toata aria anatomica tratata.
Numarul sedintelor si frecventa cu care acestea se realizeaza sunt stabilite de catre medicul dermatolog, în relatie directa cu diagnosticul si este adaptat în functie de raspunsul pacientului la aceasta procedura.
În medie sunt recomandate 5-7 sedinte, efectuate la 7-14 zile distanta. Este o procedura de scurta durata (30-45 minute), sigura, care nu necesita anestezie locala sau o alta pregatire din partea pacientului.
Metoda consta în recoltarea sangelui (venos) de la pacient si procesarea acestuia cu ajutorul unui aparat care foloseste forta centrifuga. Astfel, prin centrifugare, celulele rosii (eritrocite) sunt separate de plasma si practic, se obtine o plasma autologa bogata în trombocite. Aceste trombocite sunt celule care contin factori de crestere si reparare tisulara, care se elibereaza în mod normal de organism pentru a vindeca tesutul lezat.
Prin metoda descrisa mai sus, noi realizam un concentrat în mod “artificial” folosind o eprubeta speciala, care contine un strat separator de gel, ce permite ca doar plasma cu trombocite sa ramana disponibila pentru a fi extrasa cu seringa. Factorii de crestere reprezinta rezervorul fiziologic al organismului ce sta la baza proceselor reparatorii ale tesuturilor.
Plasma astfel obtinuta este reinjectata în zonele selectate, sub forma unor microbolusuri, intraepidermice/intradermice, la aproximativ 1 cm. distanta, cu acoperire integrala a zonei de lucru. Alegerea unei optiuni terapeutice/tratament trebuie sa fie personalizata pentru un rezultat cat mai eficient, iar acest lucru se poate realiza numai dupa un diagnostic corect al tipurilor de alopecii.