Laserul CO2 poate fi utilizat exclusiv de către cadre medicale de specialitate. El se adresează pacienților ce prezintă cicatrici postacnee – cicatrici atrofice vechi, hiperpigmentare, cicatrici hipertrofice, pori dilatați.
Cicatricile atrofice se prezintă clinic sub forma unor subdenivelări la nivelul tegumentului, de dimensiuni variabile. Cele mai întâlnite sunt cele tip ice pick, de mici dimensiuni, asemănătoare clinic cu porii dilatați, însă având margini neregulate și fiind mai profunde. Alte tipuri de cicatrici atrofice sunt boxcar (diametru mai mare) și rolling (dau un aspect vălurit.
Hiperpigmentările postinflamatorii sunt reprezentate de pete de diferite dimensiuni, maronii roșiatice, ce apar în urma leziunilor inflamatorii. Frecvent acestea se estompează în timp (luni de zile), însă de multe ori persistă timp îndelungat.
Nu in ultimul rand, cicatricile hipertrofice/keloide sunt mai puțin întâlnite, apar ca supradenivelări, frecvent de dimensiuni crescute, îndeosebi după formele severe de acnee, și pot interesa atât fața, cât și umerii sau toracele posterior
Tratamentul cu laserul CO2 se efectuează după anestezie topică sub formă de cremă. Creează microinjurii sub formă de „coloane” perpendiculare pe straturile pielii, ce au ca efect regenerarea tegumentului, cu sinteză de colagen și elastină. Necesită timp scurt de recuperare (5-7 zile) și un număr de 2-4 ședințe, în funcție de necesitățile individuale ale pacientului.”, explică expertul de la Skinmed Clinic. In cadrul consultației, medicul specialist dermatolog va stabili un plan de tratament optim, individualizat, pentru a asigura cele mai bune rezultate.