Celulita – de unde vine și cum poate pleca definitiv?

celulita - skinmed clinic

Anatomia celulitei

Celulita este o afecțiune a pielii foarte frecventă, inofensivă, care provoacă noduli și gropițe pe coapse, șolduri, fese și abdomen. Afecțiunea este cea mai răspândită la femei.

Mulți oameni încearcă, cu succes variabil, să-și îmbunătățească aspectul pielii prin slăbire, exerciții fizice, masaj și creme comercializate ca remediu anti-celulită și opțiuni de tratament dovedite medical.

Simptome 

Celulita arată ca o piele cu gropițe sau denivelări. Uneori este descrisă ca având o textură de „brânză de vaci” sau „coajă de portocală”.

Poți vedea celulita ușoară doar dacă îți ciupești pielea într-o zonă în care ai celulită, cum ar fi coapsele. Celulita care este mai severă face ca pielea să pară zbârcită și denivelată cu zone de „văi și dealuri”.

Celulita apare frecvent în jurul coapselor și a feselor, dar poate fi întâlnită și pe sâni, pe abdomenul inferior și în partea superioară a brațelor.

Când trebuie să mergi la medic?

Dacă te îngrijorează aspectul pielii tale, discută cu medicul primar sau cu un specialist în boli de piele (dermatolog) sau chirurgie plastică despre opțiunile de tratament.

Cauzele  celulitei

Se știu puține lucruri despre ce anume cauzează celulita. Acesta implică cordoane conjunctive fibroase, care leagă pielea de mușchi cu grăsimea aflată între ele. Pe măsură ce celulele adipoase se acumulează, ele împing în sus împotriva pielii, în timp ce cordoanele lungi și dure trag în jos. Acest lucru creează o suprafață neuniformă sau gropițe.

În plus, factorii hormonali joacă un rol important în dezvoltarea celulitei, iar genetica determină structura pielii, textura pielii și tipul de corp. Alți factori, cum ar fi greutatea și tonusul muscular, influențează celulita, deși chiar și persoanele în formă pot avea celulită.

Factori de risc

Celulita este mult mai frecventă la femei decât la bărbați. De fapt, majoritatea femeilor dezvoltă celulită după pubertate. Acest lucru se datorează faptului că grăsimea femeilor este, de obicei, distribuită pe coapse, șolduri și fese – zone comune pentru celulită. Celulita este, de asemenea, mai frecventă odată cu îmbătrânirea, când pielea își pierde elasticitatea.

Creșterea în greutate poate face celulita mai vizibilă, dar ea este vizibilă și la unii oameni slabi. Genetica ar putea juca cel mai mare rol în dezvoltarea celulitei. Un stil de viață inactiv vă poate crește șansele de a avea celulită, la fel ca și sarcina.

Tratament 

Sunt disponibile o varietate de abordări de tratament pentru a îmbunătăți aspectul celulitei, cel puțin temporar. Fiecare are propriul său set de rezultate potențiale și efecte secundare. Unele studii indică faptul că o combinație de tratamente poate produce cele mai satisfăcătoare rezultate.

Printre cele mai populare și eficiente tratamente, regăsim:

Bazată pe numeroase studii clinice și atent studiată, platforma Alma Accent Prime oferă rezultate uimitoare pentru remodelarea corpului și eliminarea celulitei, prin utilizarea tehnologiilor combinate: ultrasunete și radiofrecvență.

Un tratament non-invaziv pentru persoanele cu celulită și laxitate a pielii, Accent Prime este special conceput pentru a combate aceste probleme în mod eficient, într-un timp scurt, fără efecte secundare și cu reluarea imediată a activităților zilnice, fără a fi nevoie de timp de recuperare.

Ultrasunetele distrug celulele grase, tehnica fiind una extrem de plăcută și confortabilă pentru pacient – un tehnician aplică gel pe pielea afectată și trece un mic dispozitiv de mână (transductor) peste zona afectată. Transductorul trimite unde sonore în corp, distrugând celulita. Probabil veți avea nevoie de minimum șase ședințe înainte de a observa o îmbunătățire semnificativă a aspectului pielii.

Radiofrecvența, dozată personalizat, în funcție de tipul de piele și de nivelul la care aceasta este afectată, face minuni pentru tonifiere, fiind cea mai sigură tehnică împotriva flascității, singura care lucrează pe trei lungimi de undă diferite – adânc, mediu și la suprafața pielii.

Cercetătorii studiază posibile tratamente medicale. Unele care au potențial folosesc o combinație de liposucție și ultrasunete sau laser. Liposucția singură nu va elimina celulita și ar putea înrăutăți aspectul pielii. Dar atunci când este combinată cu ultrasunete sau cu tratamentul laser, ar putea eficientiza netezirea pielii.

!!! Tratamentele pentru celulită pot avea efecte secundare, așa că asigurați-vă că le discutați cu medicul dumneavoastră. Asigurați-vă că dermatologul sau chirurgul plastician este special instruit și experimentat în tehnica pe care o luați în considerare.

Tratamente recomandate 

Mesaje recomandate