Cicatrici post acnee

cicatrici post acnee - skinmed clinic

Acneea și cicatricile post acnee reprezintă o solicitare frecventă, iar aspectul estetic compromis este principal acuză a pacienților. Acneea trebuie tratată din timp, iar cicatricile ideal ar fi să poată fi prevenite. Iar dacă acest lucru nu a fost posibil, cât mai repede să putem acționa asupra lor.

Avem la dispoziție tehnici si tehnologii prin care le putem șterge cu restabilirea tegumentului. Și pentru cicatricile vechi, de aspect polimorf avem soluții, în cadrul unor protocoale de tratament combinate, stabilite de către medicul specialist dermatolog, ce pot include terapii laser, injectabile minim invazive/mezoterapie, PRP, acid hialuronic sau peelinguri.

Adesea și în acest caz putem obține o ameliorare importantă chiar și după foarte mulți ani, zeci de ani de la apariție.

Adesea cicatricile post acnee sunt de aspect polimorf:

Tratamentul cicatricilor e de preferat să se înceapă după tratarea acneii și este individualizat, decizia terapeutică luându-se în funcție de mai mulți factori: tipurile de cicatrici, severitatea lor, zona tratată, vechimea cicatricilor, fototipul cutanat, timpul de recuperare necesar.

La același pacient sunt de obicei necesare mai multe tipuri de tratament, mai multe ședințe. Cu tratamentul potrivit și multă răbdare, în special pentru cazurile vechi, deoarece e un proces de durată, se obțin rezultate foarte bune.

Cele mai folosite metode de tratament în momentul acesta îl reprezintă metode care presupun fie “remodelarea/resurfacing-ul” suprafeţei pielii, fie ridicarea cicatricii sau umplerea ei.

Lasere (ablative și non-ablative, laserele fractionate, pulsed dye lasere)

Tratamentele laser folosesc pulsuri de lumină cu diverse lungimi de undă care pot afecta pielea în mod diferit în funcție de tipul de laser. Injuria produsă de aceste fascicule de lumină duc la regenerarea pielii prin stimularea producției de colagen și reinnoire celulară.

Cele mai folosite lasere în tratamentul cicatricilor sunt laserele fracționate care nu afectează vizibil suprafața pielii producand microinjurii sub forma de „coloane” perpendiculare pe straturile pielii.

Perioada de recuperare este de 3-5 zile. Se recomandă de obicei mai multe ședințe în funcție de rezultatele tratamentului la interval de 4-6 săptămâni.

Terapiile minim invazive precum mezoterapia/PRP sau microneedeling

Presupun stimulare și microinjurie tegumentară. Se efectuează în cadrul unui protocol de tratament fiind necesare 4-5 sesiuni de tratament. Uneori este necesar a se injecta acid hialuronic pentru o volumizare ușoară și pentru a stimula regenerarea pielii.

Peelingurile sunt extreme de utile ca parte a unor protocoale.

Tratamente recomandate 

Mesaje recomandate