Cicatrici postacnee

cicatrici postacnee - atc skinmed

Deși nu este o afecțiune periculoasă, acneea poate avea implicații psihosociale importante prin cicatricile pe care le asociază.

Cicatricile sunt rezultatul vindecării vicioase a leziunilor active de acnee, cu cât forma de acnee este mai severă, cu atât riscul de a dezvolta cicatrici este mai important.

În funcție de aspectul clinic, cicatricile postacnee se impart în: cicatrici atrofice, hiperpigmentari postinflamatorii și cicatrici hipertrofice.

Cicatricile  atrofice

sunt întâlnite frecvent în practica dermatologică; se prezintă clinic sub forma unor subdenivelari la nivelul tegumentului, de dimensiuni variabile. Cele mai întâlnite sunt cele tip ice pick, de mici dimensiuni, asemănătoare clinic cu porii dilatați, însă având margini neregulate și fiind mai profunde. Alte tipuri de cicatrici atrofice sunt boxcar (diametru mai mare) și rolling (dau un aspect vălurit).

Hiperpigmentarile  postinflamatorii

sunt reprezentate de pete de diferite dimensiuni, maronii roșiatice, ce apar în urma leziunilor inflamatorii. Frecvent acestea se estompează în timp (luni de zile), însă de multe ori persistă timp îndelungat.

Cicatricile  hipertrofice/keloide

sunt mai puțin întâlnite, apar ca supradenivelari, frecvent de dimensiuni crescute, îndeosebi după formele severe de acnee, și pot interesa atât fața cât și umerii sau toracele posterior.

Tratamentul cicatricilor postacnee este unul de durată. Pacienții asociază frecvent mai multe tipuri de leziuni, de dimensiuni și durată diferite, de aceea tratamentul acestora trebuie personalizat și adaptat nevoilor specifice fiecărui pacient.

Terapiile disponibile includ terapii laser, atât lasere non ablative, ce nu necesită timp de recuperare (ClearLift), cât și lasere de tip CO2 fracționat, asociate cu proceduri de peeling chimic și microneedling.

După o consultație, medicul specialist dermatolog va stabili un plan de tratament optim, individualizat, pentru a asigura cele mai bune rezultate.

Mesaje recomandate