Cum previi acneea. Sfaturile specialiștilor

acneea sfaturile specialistilor - skinmed clinic

Acneea este o afecțiune influențată major de stilul de viață. Dacă, la vârsta pubertății, factorii hormonali o alimentează continuu, când devii adult, ceea ce mănânci, rutina zilnică de îngrijire și ceea ce faci în mod curent sunt elementele principale care impiedică tratamentul eficient.

Cum spunea Hipocrate: Înainte de a vindeca un pacient, întreabă-l dacă este gata să renunțe la ceea ce l-a îmbolnăvit’. De aceea, la Centrul de Tratament pentru Acnee, din cadrul clinicii Skinmed, pacienții sunt învățați bunele practici pentru a avea, în final, o remisie completă a acneei.

Cum previi acneea

Ca să previi acneea, nu folosi produse exfoliante sau abrazive în exces – deoarece pot conduce la uscarea și iritarea tenului și totodata la apariția a mai multe leziuni. De asemenea, nu trebuie să traumatizezi leziunile (stoarcerea coșurilor), deoarece acest lucru conduce la inflamație și ulterior la apariția de cicatrici de tip ice pick și hiperpigmentari postinflamatorii.

Respectarea igienei prosoapelor și a lenjeriei de pat cu înlocuirea periodică a acestora, precum și ștergerea în mod regulat a telefonului, a căștilor sau a altor produse care intră în contact frecvent cu tegumentul cu produse dezinfectante non-comedogenice este obligatorie.

Hidratarea cu minimum 2 litri de lichide pe zi și respectarea orarului de somn de minim 7-8 ore pe noapte sunt importante, deoarece lipsa de somn conduce la creșterea secreției de cortizol și citokine proinflamatorii, conducând astfel la accentuarea acneei.

Folosirea necorespunzătoare a produselor de make-up  favorizează apariția acneei

În ceea ce privește machiajul, în astfel de cazuri, iată ce ne recomandă specialiștii!

  • A se curăța în mod frecvent pensulele sau produse cu care se aplică machiajul și a nu se folosi acestea decât de către o singura persoană.

  • A se respecta cu strictețe perioada de valabilitate a produselor de machiaj.

  • A nu se aplica pastă de dinți pe leziunile inflamatorii, deoarece chiar dacaă inițial pare că usuca leziunea, poate conduce la iritarea pielii.

  • A se utiliza machiaj doar la nevoie, iar pentru aplicarea zilnică se recomandă utilizarea de produse cosmetice non-comedogenice, care să nu conțină uleiuri, potrivite pentru tenul acneic.

  • A se evita acoperirea frunții de către breton sau purtarea zilnică de esarfe la nivelul feței, deoarece pot conduce la apariția acneei de cauză mecanică.

Alimentele care  cauzează acnee

Alimentația este un alt punct sensibil în viața pacienților acneici. Trebuie evitat consumul de alimente cu indice glicemic crescut – pâine albă, orez alb, cereale, paste din făină albă, cartofi (mai ales cei prăjiți), zahăr sau dulciuri cu conținut crescut de zahăr, sucuri acidulate îndulcite, miere, pepene, chipsuri.

De asemenea, este bine că aceștia să uite de consumul excesiv de produse lactate, chiar și laptele degresat. În schimb, se recomandă consumul de fructe cu indice gliceemic scăzut, mai ales în forma lor proaspătă și consumul echilibrat de alimente ce conțin omega 3.

sursa: avantaje.ro

Mesaje recomandate