De ce ne cade parul?

de ce ne cade parul - skinmed clinic

Daca nu stiti cand sa va ingrijorati din cauza caderii a catorva fire de par, aflati ca o pierdere de 200-300 de fire pe zi, pentru jumatate de an e considerata ca fiind patologica. De asemenea, pot exista pierderi bruste, doar pe anumite zone, pot fi  modificari ale structurii firului de par si scalpului, iar uneori acestea pot fi însotite de chioar de febra si modificari ale pulsului. In acest ultim caz, trebuie consultat imediat medicul specialist în vederea identificarii cauzei.

Totusi,  de ce cade parul?

Din punct de vedere medical, cele mai frecvente motive sunt varsta si stresul. 

Daca pe masura avansarii în varsta parul devine mai subtire, friabil si are loc o rarire a firelor de par,  stresul reprezinta un factor important prin afectarea vascularizatiei folicului, cu reducerea aportului de oxigen si nutrienti si inhibarea cresterii. Indirect, stresul este pricipalul determinat al aparitiei starilor depresive ce interfera cu activitatea fizica si alimentatia optima. Din fericire, stresul pune in miscare un mecanism reversibil prin suprimarea cauzei. 

Dieta saraca, ce conduce la deficiente de anumiti nutrienti (în special proteine, fier, zinc, vitamine)  este o alta cauza importanta, deoarece contribuie la anomalii importante la nivelul foliculului pilos, reversibile cu încetarea restrictiei;

Exista si cauze pentru caderea parului  care nu reprezinta boli sau deficiente patologice.

In sarcina si dupa nastere,  datorita cresterii nivelului de estrogeni circulanti are loc o fortifiere a foliculilor pilosi, cu tranzitie spre faza dormanda a unui numar important, iar dupa nastere (la aproximativ 3-4 luni), datorita normalizarii nivelului hormonal, se descrie o cadere tranzitorie a parului.

Daca luati anumite medicamente, este bine sa stiti ca pastilele din terapia cardio-vasculara, dislipidemianta, anti-diabetica, contraceptiva, substitutia hormonala, chimioterapia, corticosteroizii, anti-acneica, anticoagulantele sau allopurinolul pot genera caderi bruste ale parului.

Din fericire, multe cauze pentru caderea parului sunt reversibile complet. Asa ca o vizita la medicul dermatolog (cel care se ocupa de sanantatea firului de par si a scalpului), va poate ajuta sa reveniti intr-o situatie normala.

Mesaje recomandate