Dermatoscopia: diagnostic precis pentru un tratament eficace

dermatoscopia - skinmed

Examinarea dermatoscopică reprezintă o tehnică simplă și non-invazivă care presupune analiza leziunilor cutanate folosind un instrument specializat numit dermatoscop. 

Dermatoscopul se bazează pe principiile opticii de refracție a luminii din straturile cutanate și se poate realiza cu lumină polarizată sau non-polarizată în funcție de superificialitatea sau profunzimea leziunilor dermatologice urmărite.

Astfel reușim a decela caracteristicile dermatoscopice ale keratozelor actinice sau verucilor seboreice, uneori greu de diferențiat de leziunile melanocitare beningne, nevi (alunițe) sau maligne (melanoma malign).

Medicul dermatolog plasează acest instrument deasupra leziunii cutanate și observă detalii morfologice care nu pot fi descrise cu ochiul liber, facilitând astfel orientarea către un diagnostic.

dermatoscopia - skinmed

Utilitatea examinării dermatoscopice constă în posibilitatea identificării unor leziuni cutanate maligne, precum melanomul sau carcinoamele, sau se poate stabili indicația de urmărire în timp a acestora, de obicei la 3 luni pentru a identifica modificările microscopice apărute.

Ca urmare a examinării dermatoscopice, medicul poate decide asupra benignității leziunii (keratoze, veruci seboreice, condiloame, angioame, etc.) sau a malignității, precum melanoma malign sau carcinoame, bazocelular, scuamocelular și indicația este cel mai adesea de excizie chirurgicală cu examinare histapatologică, uneori, inițial, se decide asupra efectuării unui examen biopsic (biopsie shave, punch sau excizională) cu examinare histopatologică pentru a avea un diagnostic de certitudine anterior exciziei chirugicale cu intenție definitivă.

dermatoscopia - skinmed
Se poate decide și asupra reevaluării dermatoscopice la 3 luni pentru monitorizarea microscopică a leziunilor, modificările observate impun adoptarea uneia dintre atitudinele descrise anterior, pledând către caracteristicile de malignitate, melanoma malign incipient, iar lipsa acestora orientează asupra caracterului benign al leziunii.

Dermatoscopia este o tehnică foarte valoroasă pentru diagnosticul leziunilor maligne incipiente, melanom malign in situ, realizând prevenția pentru această patologie malignă cutanată.

dermatoscopia - skinmed

Dacă doriți să vă programați,  o puteți face prin formularul de mai jos:

Recommended Posts