Dermatoscopia: diagnostic precis pentru un tratament eficace

dermatoscopia - skinmed clinica bucuresti

Examinarea dermatoscopică reprezintă o tehnică simplă și non-invazivă care presupune analiza leziunilor cutanate folosind un instrument specializat numit dermatoscop. 

Dermatoscopul se bazează pe principiile opticii de refracție a luminii din straturile cutanate și se poate realiza cu lumină polarizată sau non-polarizată în funcție de superificialitatea sau profunzimea leziunilor dermatologice urmărite.

Astfel reușim a decela caracteristicile dermatoscopice ale keratozelor actinice sau verucilor seboreice, uneori greu de diferențiat de leziunile melanocitare beningne, nevi (alunițe) sau maligne (melanoma malign).

Medicul dermatolog plasează acest instrument deasupra leziunii cutanate și observă detalii morfologice care nu pot fi descrise cu ochiul liber, facilitând astfel orientarea către un diagnostic.

Utilitatea examinării dermatoscopice constă în posibilitatea identificării unor leziuni cutanate maligne, precum melanomul sau carcinoamele, sau se poate stabili indicația de urmărire în timp a acestora, de obicei la 3 luni pentru a identifica modificările microscopice apărute.

Ca urmare a examinării dermatoscopice, medicul poate decide asupra benignității leziunii (keratoze, veruci seboreice, condiloame, angioame, etc.) sau a malignității, precum melanoma malign sau carcinoame, bazocelular, scuamocelular și indicația este cel mai adesea de excizie chirurgicală cu examinare histapatologică, uneori, inițial, se decide asupra efectuării unui examen biopsic (biopsie shave, punch sau excizională) cu examinare histopatologică pentru a avea un diagnostic de certitudine anterior exciziei chirugicale cu intenție definitivă.

dermatoscopia - skinmed clinica bucuresti
Se poate decide și asupra reevaluării dermatoscopice la 3 luni pentru monitorizarea microscopică a leziunilor, modificările observate impun adoptarea uneia dintre atitudinele descrise anterior, pledând către caracteristicile de malignitate, melanoma malign incipient, iar lipsa acestora orientează asupra caracterului benign al leziunii.

Dermatoscopia este o tehnică foarte valoroasă pentru diagnosticul leziunilor maligne incipiente, melanom malign in situ, realizând prevenția pentru această patologie malignă cutanată.

dermatoscopia - skinmed clinica bucuresti

Întrebări frecvente

De cele mai multe ori, alunitele sunt leziuni inofensive, însă uneori aceștia pot crea un disconfort, fie estetic, fie funcțional (prin agățarea de haine, bijuterii). Există de asemenea și nevi atipici, sau leziuni maligne. Se recomandă examinarea dermatoscopica a oricărei leziuni nou apărute, sau care și-a schimbat caracteristicile (culoare, mărime, formă, apariția senzației de prurit).

Cea mai eficientă metodă de monitorizare a nevilor de către pacienți este folosirea regulată a regulii ABCDE. La apariția oricăruia din semnele următoare, trebuie să vă faceți un examen dermatoscopic la medicul specialist!

A-Asimetrie: jumătățile leziunii nu sunt simetrice
B-Border- Margini: verificați marginile, conturul leziunii; în cazul unei leziuni suspecte, acestea pot fi neregulate, pot avea conturul șters sau poate exista pigment (colorație) ce se extinde și la tegumentul din jur
C-Culoare: o culoare neregulată, nuanțe diferite în cadrul aceleiași leziuni (negru, brun închis sau deschis, zone gri, roșii, roz sau albastre)
D-Diametru: în general se recomandă examinarea leziunilor mai mari de 6 mm, dar și a leziunilor ce au crescut în dimensiuni
E-Evoluție: orice evoluție (mărime, culoare, formă), dar și leziunile ce sunt diferite față de restul leziunilor de pe corp.

Majoritatea nevilor sunt leziuni benigne, ce nu vor evolua către leziuni cu risc sau leziuni maligne. Cei mai mulți pacienți au nevi ce vor rămâne nemodificați pe parcursul vieții, însă, dacă apare oricare din modificările enumerate mai sus, se recomandă un control dermatologic și efectuarea dermatoscopiei, pentru a putea diferenția corect leziunile inofensive de cele atipice, suspecte, sau de leziunile maligne cutanate (melanom, carcinom bazocelular, carcinom spinocelular).
În general, orice leziune nou apărută, sau leziune cu creștere rapidă, modificări de formă sau culoare trebuie examinată dermatoscopic. Melanomul se poate prezenta ca o leziune asemănătoare unui nev, de cele mai multe ori însă acesta va avea mai multe culori pe suprafață (brun deschis, brun închis, negru, zone albe-gri, roșii, roz sau albatre), margini neregulate, dimensiuni mai mari față de celelalte leziuni de pe corp și o evoluție anormală (creștere, modificări de formă). Melanomul poate apărea de asemenea și ca un nodul cu creștere rapidă, de culoare brună, neagră sau, uneori, roz-roșie.

Dacă doriți să vă programați,  o puteți face prin formularul de mai jos:

Mesaje recomandate