Dieta în acnee

dieta acnee - atc skinmed clinic

Deși mult timp controversat, rolul dietei în evoluția acneei este astăzi acceptat de către majoritate, studii recente demonstrând o relație strânsă între alimentație și acnee.

Astfel, este de evitat consumul excesiv de lactate – în special al laptelui, inclusiv al laptelui degresat – acesta  putând agrava acneea, cel mai probabil prin conținutul crescut în hormoni. Relația nu este la fel de strânsă și în cazul altor lactate, însă se recomandă consumarea lor în cantități potrivite și evitarea exceselor.

Se recomandă de asemenea evitarea alimentelor cu indice glicemic crescut (pâine albă, orez alb, cereale, cartofi, dulciuri cu conținut crescut în zahăr, sucuri îndulcite etc.).

Consumul excesiv de alimente bogate în zaharuri și grăsimi saturate cresc secreția de insulină și alți hormoni ce pot stimula producția de sebum și de asemenea, se corelează cu un nivel crescut de mediatori inflamatori.

Este indicată și evitarea alimentelor cu conținut crescut în iod, cum ar fi fructele de mare, sparanghel, broccoli și a celor de tip fast food.

O dietă echilibrată, asociată cu un consum de 2 litri de lichide pe zi (apă, ceai neindulcit), poate avea beneficii asupra stării de sănătate a întregului organism, inclusiv în acnee.

Alimente  recomandate

Este recomandat consumul de cereale integrale, legume, fructe neprocesate, alimente ce conțin zinc, vitaminele A și E, antioxidanți – fructe și legume de culoare galbenă sau portocalie, fructe de pădure, spanac, roșii, orez brun, quinoa, carne de curcan, somon, oleaginoase, pâine integrală.

Nu trebuie neglijat terenul alergic individual, astfel, dieta trebuie adaptată în funcție de particularitățile fiecărui pacient.

Mesaje recomandate