Cauzele acneei

cauzele acneei - skinmed clinic

Acneea este o afecțiune cronică a unității pilosebacee ce apare pe fondul unei predispoziții genetice. Pe acest teren genetic moștenit (secreție crescută de sebum, tendința la hiperkeratinizare foliculară, receptivitate crescută hormonală periferică) intervin o serie de factori ce pot declanșa, agrava sau întreține afecțiunea.

Modificări hormonale

Schimbările hormonale ce apar odată cu intrarea la pubertate acționează la nivelul glandei sebacee, aceasta se mărește și începe să secrete sebum în exces. Majoritatea persoanelor cu acnee au un nivel de hormoni circulanți situați în limite, însă receptivitatea glandelor sebacee este crescută.

Uneori însă, nivelul hormonilor poate fi modificat de către o afecțiune subiacentă, cum ar fi Sindromul Ovarelor Polichistice sau alte afecțiuni cu producție crescută de androgeni.

Factori externi

Produsele cosmetice uleioase/grase – pot duce la apariția sau agravarea leziunilor de acnee. Persoanele cu acnee folosesc frecvent săpun sau substanțe astringente pentru a îndepărta excesul de sebum – acestea însă acționează doar la suprafață, neinfluentand secreția crescută de sebum, astfel, cel mai frecvent, produsele prea agresive pot influența negative evoluția leziunilor de acnee.

Dieta

Rolul alimentației în acnee a fost mult timp controversat. Se acceptă astăzi, în urma unor studii clinice, că a consuma excesiv lactate – în special lapte – poate agrava acneea, de asemenea este indicată evitarea alimentelor cu indice glicemic crescut (pâine albă, orez alb, cereal, cartofi, dulciuri cu conținut crescut în zahăr, sucuri îndulcite etc.) și a alimentelor bogate în iod (fructe de mare, sparanghel, broccoli).

Stresul

Fie că vorbim de stres fizic sau psihic, emoțional, se acceptă că în astfel de perioade de stres crescut, leziunile de acnee se pot agrava, cel mai probabil prin eliberarea crescută de către organism de cortizol și cytokine proinflamatorii.

Anumite medicamente

Medicația corticosteroida, unele anticonvulsivante, barbiturice, steroizi, hormoni androgeni sau medicamente ce conțin bromuri sau ioduri pot determina apariția acneei sau a erupțiilor acneiforme.

Mesaje recomandate