Cu toate ca preocuparea pentru frumusete creste inaintea momentelor speciale din viata noastra, trebuie sa fim constienti ca exista, chiar daca in numar redus, anumite efecte adverse ale injectarii cu acid hialuronic. Este neplacut ca inainte de un eveniment precum o nunta, un botez, sau in perioada sarbatorilor de iarna, sa nu putem aparea in public.
Astfel, dupa injectarea cu acid hialuronic apare o inflamatie locala, sau pot aparea destul de rar si alte reactii locale, la locul injectării, precum: eritem/înroșire, echimoze sau vânătăi, durere sau prurit ușor, ce dispar într-o perioadă cuprinsă între 24 ore si 8 zile (în medie 72 ore).
Daca vorbim de indurații, granuloame sau noduli, ei pot persista intre 15 zile și 3 luni. Din acest motiv, la doua saptamani de la injectare, pacienta trebuie sa revina la medicul care a injectat-o pentru un control.
Unele din aceste efecte adverse se produc exclusiv ca urmare a tehnicii folosite, fara ca priceperea injectorului sa fie pusa la indoiala. Sunt, de exemplu, vase de sange superficiale, care daca sunt atinse de acul folosit, se sparg. Altele se produc ca urmare a faptului ca pacientul ascunde administrarea de medicamente care fluidizeaza sangele si impiedica coagularea, ori nu respecta indicatiile post-procedura.
Sunt situatii in care, daca alegerea tipului de acid hialuronic nu este potrivita cu scopul injectarii, nici aspectul final nu va fi cel dorit (de exemplu, celebrul “bot de rata” este rezultatul folosirii unui acid prea dens, sau a unei cantitati prea mari de acid).
De aceea, fara o planificare atenta va face ca in ziua cand va doriti sa aratati impecabil, s-ar putea ca unele riduri inca sa fie vizibile, sau volumul dorit in buze sa nu fie si cel care se observa de catre cei din jur. Totul se bazeaza pe mecanismul de actiune al substantelor.
Foarte important este ca inainte de injectare sa aveti o discutie sincera cu medicul dumneavoastra despre ce anume va doriti, despre antecedentele dumneavoastra medicale si despre stilul de viata.