Daca despre infectia cu Covid-19 auzim noutati la fiecare bulletin de stiri , despre efectele secundare ale bolii (sau ale tratamentului), se vorbeste mult mai putin. Sau chiar deloc.
Un studiu facut in Bergamo, Italia, printre cele mai afectate zone de Covid-19 in primavara acestui an, a aratat ca mai mult de jumatate din pacientii diagnosticati in spitale cu teribila boala, inca prezinta semne si simptome, la mai bine de 6 luni de la vindecare.
De la afectarea plamanilor, pana la dificultati de functionare a sistemului circulator, pacientii au descris in detaliu ceea ce au confirmat analizele medicale de sange si imagistice.
Cicatricile din plamani, circulatia arteriala proasta, probleme de tensiune, sau chiar impiedicarea functionarii normale a ficatului si rinichilor, se traduc in viata de zi cu zi printr-o stare de oboseala accentuate, prin lipsa rezistentei la efort, sau prin imposibilitatea de a gandi limpede.
Un alt studiu, efectuat in Germania, confirma aceste lucruri, aratand ca 80% din pacientii vindecati continua sa prezinte probleme cardiace la luni bune de la vindecare.
Problema se complica, daca ne gandim ca testarile in masa efectuate in Italia au demonstrat ca un sfert din locuitorii orasului Bergamo au dezvoltat anticorpi pentru Covid-19, trecand deci prin boala. Adica mult mai multi decat cei care au ajuns in spitale si care au fost luati in evident.
Coroborand aceasta informative cu ghidurile Centrului pentru Prevenirea Bolilor din SUA (C.D.C), care spun clar ca inca nu se cunoaste mecanismul prin care oamenii dezvolta acesti anticorpi sau cat anume ofera ei protectie celor infectati, putem deduce ca efectele pe termen lung ale infectiei cu Covid-19 sunt departe de a fi cunoscute pe deplin si ca o noua categorie de pacienti este in plina formare.
Tratamentul celor care au fost infectati si au trecut cu bine prin boala, se pare ca nu se opreste odata cu testele PCR negative. Este nevoie de un sprijin antiinflamator sistemic si anticoagulant pe termen mediu, sau lung.
Un articol stiintific publicat de catre Societatea Europeana de Cardiologie trage concluzia ca infectia cu Covid-19 este, pana la urma, o boala cu substrat endotelial. Adica, afectarea de la nivelul vaselor de sange provoaca ulterior efecte negative in organe. Acesta este si motivul pentru care, in prezent, studiile citate propun tratamente antiinflamatorii, anticoagulante si antiagregante, mai mult decat antivirale.
De mentionat este si faptul ca in Italia, tara care desfasoara cele mai multe studii cu privire la pacientii infectati cu Covid19, terapia cu ozon s-a aplicat in spitalele publice inca din luna martie, avand ca scop cresterea saturatiei cu oxigen din sangele pacientilor si scaderea inflamatiei sistemice.
Centralizarea rezultatelor a aratat ca pacientii tratati cu ozon nu au mai ajuns in sectiile de terapie intensiva, ori si mai grav, sa necesite suport ventilator prin intubare. Insa, Italia, ca si Spania, sunt tari cu o istorie lunga in domeniul terapiei cu ozon, care a fost recunoscuta la nivelul Ministerului Sanatatii. In Romania, ne aflam inca la inceput de drum in acest domeniu.
Mai jos, puteti citi cateva articole, din care provin informatiile prezentate in acest articol. Terapia cu ozon se poate efectua la clinica Skinmed, din Piata Alba Iulia nr 2, Bucuresti. Detalii despre terapia cu ozon, pot fi gasite pe site-ul dedicat, aici.