Sunt descriși și alți factori externi precum substanțele carcinogene, arsurile chimice, leziuni preexistente (precum prezența a multor formațiuni melanocitare – alunițe) pentru melanom etc.
Melanomul, cel mai adesea, este o leziune cutanată închisă la culoare, brun-neagră, în 80% dintre cazuri apărută de novo pe tegumentul pacienților cu risc oncologic, evoluția fiind de la câțiva mm, trecând prin modificări de contur, culoare, formă, dimensiuni. În cele 20% dintre cazuri se dezvoltă din leziuni deja existente ce suferă aceleași transformări descrise.
Orice leziune nou apărută, în mod special brun, brun-neagră sau modificarea leziunilor deja existente pe tegumentul nostru, în sensul creșterii dimensiunilor, modificărilor de contur, formă sau culoare sunt semnale de alarmă și impun verificarea dermatoscopică rapidă cu instituirea terapiei corecte.
Astfel, controlul subiectiv, personal, cu vizualizarea și notarea acestor modificări în stadii incipiente, cât mai ales controlul dermatoscopic general, utilizând metodele de imagistică moderne, videodermatoscopia, rămân extrem de importante în diagnosticul acestui tip foarte agresiv de tumoră.