Melanoma

melanomul - skinmed clinic

Melanomul malign cutanat este cel mai agresiv tip de cancer în general, iar șansa reală pentru vindecare este diagnosticul precoce, orice melanom diagnosticat de la debut se vindecă prin excizia chirurgicală corectă și completă.

Din păcate, melanoamele maligne avansate au șanse reduse de supraviețuire chiar în condițiile terapiilor oncologice moderne, țintite, iar prevenția este, în continuare, cheia succesului în acest tip de cancer.

În această afecțiune, există o predispoziție genetică transmisă familial, iar prezența a unui număr foarte mare de leziuni melanocitare asociate (peste 100 nevi melanocitari crește riscul de 7 ori sau peste 50 nevi atipici crește riscul de 6,4 ori). Fototipul cutanat tip II cu piele deschisă la culoare ce suferă frecvent arsură este și el un factor predispozant important.

Expunerea intensă și intermitentă de tip arsură crește riscul de apariție pentru melanomul malign, iar expunerea cumulativă, cronică, în ani, crește riscul de apariție pentru epitelioame.

Sunt descriși și alți factori externi precum substanțele carcinogene, arsurile chimice, leziuni preexistente (precum prezența a multor formațiuni melanocitare – alunițe) pentru melanom etc.

Melanomul, cel mai adesea, este o leziune cutanată închisă la culoare, brun-neagră, în 80% dintre cazuri apărută de novo pe tegumentul pacienților cu risc oncologic, evoluția fiind de la câțiva mm, trecând prin modificări de contur, culoare, formă, dimensiuni. În cele 20% dintre cazuri se dezvoltă din leziuni deja existente ce suferă aceleași transformări descrise.

Orice leziune nou apărută, în mod special brun, brun-neagră sau modificarea leziunilor deja existente pe tegumentul nostru, în sensul creșterii dimensiunilor, modificărilor de contur, formă sau culoare sunt semnale de alarmă și impun verificarea dermatoscopică rapidă cu instituirea terapiei corecte.

Astfel, controlul subiectiv, personal, cu vizualizarea și notarea acestor modificări în stadii incipiente, cât mai ales controlul dermatoscopic general, utilizând metodele de imagistică moderne, videodermatoscopia, rămân extrem de importante în diagnosticul acestui tip foarte agresiv de tumoră.

Așa cum am precizat, riscul de apariție al unui melanom pe o aluniță preexistentă este de 20% (1 din 5 melanoame este dezvoltat pe leziuni preexistente).

Atitudinea corectă cu privire la excizii este de a fi tratate chirurgical doar leziunile maligne, leziunile suspecte sunt monitorizate imagistic pe termen scurt, pentru că modificările de activitate sunt rapid observabile în condițiile în care leziunea este un melanom, iar creșterea acestuia este extrem de mică și menținută în zona de siguranță.

Monitorizarea prin fotografie corporală totală  și înregistrările dermatoscopice de monitorizare sunt atitudinea corectă.

Tegumentul nu are voie să fie supraexpus la soare sau să sufere arsură solară. Dar mai important este să fie supravegheate îndeaproape aceste leziuni, personal, subiectiv, prin inspecția întregii suprafețe cutanate de leziuni nou apărute sau notarea modificărilor leziunilor preexistente, modificări de formă, dimensiune, contur, suprafață, culoare.

Orice leziune nou apărută sau modificare a unei leziuni preexistente impun prezentarea la medicul specialist dermatolog, care trebuie să analizeze dermatoscopic leziunea pentru un diagnostic de certitudine sau stabilirea unei conduite de tratament.

Recommended treatments 

Recommended Posts