Peeling-ul chimic reprezintă un procedeu dermato-cosmetic care constă în inducerea unei regenerări cutanate accelerate într-un mod controlat.
Aceasta se realizează prin aplicarea unor agenți chimici exfolianți care acționează la nivelul diferitelor straturi ale pielii.
Acțiunea de peeling chimic constă în eliminarea straturilor externe ale tegumentului și stimularea producției de colagen, elastină și glicozaminoglicani, intensificând astfel caracteristicile sale psihologice și mecanice.
Obiectivele peeling-ului chimic:
- purifică și oxigenează pielea, lasând-o hidratată și fără impurități;
- închide porii, îmbunătățind textura pielii și crește grosimea epidermului;
- se adresează efectelor îmbătrânirii cutanate, diminuând ridurile și adaugând turgescența;
- uniformizează nuanța tenului, aduce luminozitate și diminuează imperfecțiunile cutanate;
- luminează și atenuează leziunile pigmentare, cu efect depigmentant;
- reduce manifestările clinice ale acneei și ameliorează cicatricile.
În funcție de profunzimea la care acționează peeling-urile chimice pot fi împărțite în 4 categorii:
1.
Foarte superficial (stratul cornos superficial): uniformizează tonul cutanat, cu efect de iluminare;
2.
Superficial (epiderm până la stratul bazal): stimulează creșterea epidermului prin îndepărtarea stratului cornos; se produce descuamarea cutanată într-o manieră similară celei care apare după o expunere intensă la soare.
Acționează asupra epidermului și poate ajunge până la limita dintre epiderm și derm; determină o reîntinerire a pielii.
3.
Mediu (dermul papilar): afectează dermul papilar, determinând o descuamare semnificativă prin inducerea unei inflamații dermice superficiale.
Îndepartează complet epidermul, care apoi se reînnoiește până se regenerează complet. Penetrează dermul papilar până la porțiunea superioară a dermului reticular; ,,restaurează’’ colagenul; afectează viața socială, în principiu, doar 2-3 zile repaus la domiciliu.
Este eficient pentru corectarea ridurilor, acnee, pete pigmentare (de la nivelul epidermului și dermului superior).
4.
Substanțele de peeling sunt într-o gamă variată și adaptate unor probleme de corectat, precum acidul mandelic în corecția hiperpigmentărilor, acidul salicilic pentru efectul său antiseboreic/antiacneic, acid lactic destinat tenului sensibil, acid glicolic și acid tricloracetic cu indicații multiple în procesul de remaniere a tegumentului.
Au fost gândite și soluții combinate pentru optimizarea rezultatelor. Este o procedură extrem de valoroasă, atât terapeutic, cât și estetic, ca parte integrantă a terapiilor antiaging.
Questions frequent
Peeling-ul chimic este o procedură de dermatologie estetică folosită pentru a îmbunătăți aspectul pielii atât pe zona feței, cât și zona decolteului și mâinilor. Se aplică pe piele substanțe care produc o injurie controlată cauzând exfolierea unor straturi ale pielii și descuamarea lor. Pielea regenerată este mai fină, cu aspect estetic îmbunătățit.
Superficial – se folosesc acizi ușori, în concentrații reduse, care afectează doar stratul superficial al pielii. Se folosește pentru hiperpigmentari și pentru “reîmprosptarea “ pielii (mai hidratată, mai luminoasă).
Mediu – se folosesc acizi mai concentrați, care afectează mai multe straturi ale pielii. Se folosește pentru cheratoze actinice, riduri fine, fotoimbatranire, cicatrici.
Profund – folosește acizi în concentrații mari, pătrunde până la nivelul dermului. Se folosește în tratamentul cicatricilor, dar – din cauza perioadei mari de recuperare și riscului de reacții adverse – se folosește rar.
Sunt folosite în tratamentul: ridurilor și liniilor fine, fotoîmbatratanire, pigmentarea neuniformă a feței (melasmă, efelide), cicatrici postacnee/postvaricelă.
De obicei, sunt necesare 4-6 ședințe, la interval de 4 săptămâni, pentru rezultate optime, în timpul consultației inițiale cu medicul dermatolog, acesta va stabili în funcție de problema tratată și severitatea ei protocolul de tratament.
Ședința durează 30 minute. Înainte de aplicarea peelingului este necesară curățarea și degresarea atentă cu soluții cu alcool sau acetonă. Se aplică peelingul chimic. În funcție de agentul folosit și de rezultatele dorite timpul de expunere variază. Până la neutralizarea peelingului pacienții pot simți senzația de arsură sau înțepătură ușoară dar acest lucru este normal și nu reprezintă o complicație a procedurii. La sfârșit se aplică o cremă emolientă, cicatrizantă.
Peelingurile superficiale au perioadă de vindecare între 1-5 zile, nu necesită, de obicei, concediu. Pielea e, de obicei, roșie și se descuamează, necesită o hidratare corectă, fotoprotecție și se poate folosi machiaj după 48 ore.
Peelingurile medii necesită între 7-14 zile de vindecare, sunt necesare, de obicei, câteva zile de concediu. Pielea este foarte roșie, umflată, apar cruste de vindecare și se descuamează mai tare. Necesită un regim de îngrijire foarte atent , machiajul se folosește după 5-7 zile.
După procedură se folosește tratamentul recomandat de medicul dermatolog (o combinație de creme cicatrizante și fotoprotecție).