Pielea este agresată în mod constant de factorii de mediu și, tocmai de aceea, are nevoie de o îngrijire permanentă, pentru a se putea adapta mai ușor agresiunii acestor factori.
„Indiferent de anotimp, tegumentul este într-o continuă adaptare față de factorii fizici sau chimici cu care interactionează. Astfel, în timp au fost realizate numeroase studii și cercetări științifice și, astăzi, știm cu siguranță care sunt mecanismele de adaptare ale pielii precum și numeroase afecțiuni care sunt induse sau agravate de frig, temperaturi scăzute, soare (UVA,UVB), diferiți alergeni din mediu etc ”, ne-a declarat medicul dermatolog Amalia Anghel.
„Trecerea prin fiecare dintre anotimpuri presupune o readaptare a tegumentului la noile condiții.
Dacă vorbim despre afecțiuni cronice, cum ar fi spre exemplu psoriazisul sau eczema fisurată, trecerea la o vreme mai puțin rece ar putea veni cu o ameliorare a leziunilor cutanate.
Schimbările bruște de temperatură ar putea în schimb să agraveze alte afecțiuni cutanate cum ar fi dermatita seboreică sau seboreea scalpului, rozaceea (cuperoza).
Primăvara este anotimpul în care numărul alergenilor respiratori este foarte mare. Inhalarea acestor alergeni poate conduce pe lângă manifestări respiratorii, oculare și la afectare cutanată.
Pacienții cunoscuți sau nu cu dermatită atopică sau dishidroză pot suferi acutizări ale afecțiunilor în contact cu astfel de alergeni , întâlniți mai ales primăvara.
De asemenea, contactul cu primele raze de soare poate induce afecțiuni noi, cum ar fi erupția polimorfă la lumină, care poate debuta la orice vârstă și afectează mai ales persoanele cu pielea deschisă la culoare.
Pacienții cunoscuți cu astfel de probleme au nevoie de tratamente și sfaturi adapate pentru afecțiunea lor și necesită, de obicei, consult dermatologic sau/și alergologic, ” mai spune medicul dermatolog.
„Ideal ar fi ca trecerea de la anotimpul rece la cel cald să se facă treptat. O hidratare corespunzătoare a tenului este esențială. Dermatocosmetice hipoalergizante ar trebui folosite pentru pacienții cunoscuți cu diferite alergii, cremele emoliente, balsamurile de corp bazate pe lipide folosite în timpul iernii ar trebui înlocuite cu ceva mai putin gras, cum ar fi serurile hidratante, loțiunile, deoarece lipidele în execes pot cauza la rândul lor obstrucția porilor și apariția de leziuni cutanate (acneiforme). De asemenea, produsele de curățare ale fetei ar trebui înlocuite treptat cu ceva mai puțin cremos- cu mai puține lipide și cu o putere de degresare mai mare, în special pentru tenul seboreic/acneic.
De asemenea, exfolirea tenului este recomandată să se facă acum, în medie, o dată pe săptămână pentru tenul uscat/mixt și de 1-2 ori pe săptămână pentru tenul gras. De asemenea, primăvara este anotimpul perfect pentru realizarea de tratamente faciale – peelinguri chimice care ajută la înnoirea straturilor superficiale ale pielii, ameliorarea ridurilor fine și pregătirea tenului pentru sezonul cald.
Apoi, primăvara târzie ar trebuie să aducă cu sine și necesitatea utilizării cremelor de fotoprotecție sau/și protecție fizică (pălării, șepci etc).
Cremele ar trebui aplicate dimineața înainte de expunerea la soare sau machiaj și reaplicate pe parcursul zilei la un interval de până la 6 ore.
Cremele fototprotectoare ar trebui alese, de asemenea, în funcție de necesitățile fiecărui tip de ten, deoarece aplicarea greșită a acestora poate conduce la alergii sau poate agrava alte afecțiuni cutanate.”, încheie medicul dermatolog Amalia Anghel.
Sursa articol: alistmagazine.ro