Realitatea este ca nasterea pe cale vaginala predispune la prolaps al uterului si incontinenta urinara si anala. Rupturile perineale si suprasolicitarea perineului in timpul expulziei pot duce la relaxarea peretilor vaginali. Rupturile perineale pot fi de grad I pana la grad IV; cu cat gradul traumatismului perineal este mai mare, cu atat riscul de comorbiditati si relaxare vaginala este mai mare. Oricat de bine si corect ar fi condus travaliul (si expulzia), un anumit grad de afectare a planseului pelvin este inevitabil.
Laxitatea peretilor vaginali dupa sarcina, nastere pe cale naturala, epiziotomie sau alte cauze, duce la scaderea satisfactiei sexuale.
Dupa nasterea vaginala, pacienta poate prezenta incontinenta urinara de efort usoara sau moderata.
Laserul CO2 fractionat Femilift
Laserul CO2 fractionat Femilift trateaza eficient laxitatea vaginala la paciente fara cistocel sau rectocel sever. Sistemul Femilift livreaza unda laser printr-un element optic care imparte fasciculul in 81 de pixeli microscopici; acest pattern pixelat nu provoaca o ablatie agresiva si duce la o vindecare mai rapida a tesuturilor.
Fibrele de colagen si de elastina existente se contracta. Efectul termic profund are ca rezultat formarea de noi fibre de colagen. Se formeaza noi vase de sange, cu imbunatatirea microvascularizatiei, care duce la imbunatatirea oxigenarii tisulare, a lubrifierii si a sensibilitatii vaginale.
Se normalizeaza pH-ul si se imbunatateste raspunsul imun local. Cresterea in grosime a epiteliului vaginal impreuna cu cresterea lubrifierii si a sensibilitatii vaginale au ca efect o crestere a satisfactiei sexuale a ambilor parteneri.
Inainte de inceperea tratamentului, are loc un consult ginecologic al pacientei, pentru a exclude sangerarea vaginala, infectia vaginala sau anomalii ale colului; pacienta trebuie sa aiba un examen Papanicolau cu rezultat negativ efectuat in ultimele 3 luni.
Tratamentul se efectueaza cu o sonda laser cilindrica, sonda Femilift, care este introdusa in vagin si este rotita la 360 de grade, pentru a acoperi intregul perete vaginal. Se efectueaza 3 sedinte de tratament, la un interval de 4-6 saptamani, si inca o sedinta dupa 6 luni; fiecare sedinta dureaza in jur de 10 minute, timp in care se efectueaza 3 treceri ale sondei de-a lungul peretelui vaginal.
In cadrul studiilor efectuate, toate pacientele au raportat imbunatatirea calitatii vietii sexuale; de asemenea, s-a inregistrat ameliorarea semnificativa a simptomelor de incontinenta urinara de efort.
Rata reactiilor adverse este extrem de scazuta. Procedura este practic nedureroasa (se efectueaza fara anestezie), rapida, sigura si nu necesita intreruperea activitatilor zilnice. Pacienta poate simti un usor disconfort 2-3 zile dupa procedura si trebuie sa evite contactul sexual timp de 5 zile.