Leziunile cutanate

leziunile cutanate - skinmed clinic

Leziunile cutanate sunt un spectru complet ce trebuie diagnosticat de medicul specialist dermatolog, cu scopul unui tratament corect de vindecare.

În general, ne raportăm la leziuni beningne simple, în marea lor majoritate, uneori chiar maligne. 

În ordinea frecvenței  cele mai des întâlnite leziuni cutanate sunt:

1Papiloamele virale, excrescențe cutanate datorate unei infecții virale cu HPV anumite tulpini (Familia Papiloma Virusurilor Umane) ce afectează în mod special zonele de fricțiune (cervical, axilar, submamar).

În evoluție se vor înmulți excesiv, se pot pigmenta, iar la traumatizare pot sângera. Din punct de vedere terapeutic, sunt extrem de ușor de tratat prin tratamente laser ablative (distructive) fără a se impune restricții importante, epitelizarea făcându-se spontan cu asistarea suprainfecției, fără semne reziduale (cicatrici).

2 Angioamele, mici leziuni roșii sau roșu-violaceu, prezente uneori în număr mare pe tot tegumentul. Cel mai frecvent au o componentă genetică, dar se pot regăsi în excesele hormoni estrogeni prin aport crescut, disfuncții hormonale sau defect de metabolizare. Se tratează prin laserterapie cu fascicul vascular, închiderea producându-se imediat, fără a fi o procedură dureroasă.

3Veruci vulgare/plane sunt leziuni hiperkeratozice, brun-plane, aspre la palpare, benigne, superficiale, datorate proliferării straturilor superficiale în cadrul infecției virale cu HPV anumite tulpini. 

Sunt complet curabile prin tratament laser, cu epitelizare fără semne reziduale. Aceste leziuni trebuie tratate cât mai aproape de momentul apariției datorită riscului de a se extinde, iar în evoluție se măresc, se pigmentează, pot fi traumatizate cu sângerare și inflamație.

4Lentigo solar/Keratoze actinice/Veruci seboreice sunt leziuni cutanate benigne care apar pe zonele supraexpuse radiațiilor ultraviolete, în special regiune facială, dar și torace posterior sau dosul mâinilor.

Apar la debut precum pete brun-pal, se îngroașă în evoluție, devin aspre și în timp proliferează. Se impune un diagnostic dermatologic, cu examinare dermatoscopică, pentru stabilirea unei certitudini, aceste leziuni fiind curabile prin laserterapie ablativă (distrugere) cu vindecare fără urme reziduale.

5Nevii dermici sunt afecțiuni benigne datorate proliferării melanocitare în stratul dermic al pielii, clinic sunt leziuni proliferative, în relief, de culoarea pielii, fără pigment melanic, unele sunt brune, iar dermatoscopia este cea care stabilește caracterul benign al acestor leziuni, ce pot fi tratate cu laser ablativ (distrugere).

Tratamente recomandate 

Mesaje recomandate