MELANOMUL MALIGN: Cum iti poate salva viata un dermatolog din Bucuresti

melanomul - skinmed clinic

Una dintre cele mai agresive si mai frecvente afectiuni, care ne poate pune viata in pericol, este melanomul malign cutanat, cunoscut popular sub denumirea de “cancer de piele”.

Preventia este cheia succesului

Asadar, melanomul malign este cel mai agresiv tip de cancer în general, dar paradoxal este si cel mai usor de invins, daca actionam din timp.

“Sansa reală pentru vindecare este diagnosticul precoce. E atat de simplu. Orice melanom diagnosticat de la debut se vindecă prin excizia chirurgicală corectă și completă. Din pacate melanoamele maligne avansate au șanse reduse de supraviețuire chiar în condițiile terapiilor oncologice moderne, țintite, iar prevenția este în continuare cheia succesului în acest tip de cancer.”, spune dr. Amalia Anghel, medic primar dermatolog din Bucuresti.

Tegumentul nu are voie să fie supraexpus la soare, sau să sufere arsură solară. Dar mai important este să fie supravegheate îndeaproape aceste leziuni, personal, subiectiv, prin inspecția  întregii suprafețe cutanate de leziuni nou apărute sau  notarea  modificărilor leziunilor preexistente, modificări de formă, dimensiune, contur, suprafață, culoare.

Orice leziune nou apărută sau modificare a unei leziuni preexistente impun prezentarea la medicul specialist dermatolog, care trebuie să analizeze dermatoscopic leziunea pentru un diagnostic de certitudine sau stabilirea unei conduite de tratament.

Harta alunitelor, efectuata de dermatolog

Daca va intrebati cum se poate face preventia melanomului, daca este ceva complicat sau dureros, ori care sa va ocupe mult timp, va vom raspunde in urmatoarele randuri. In primul rand, medicul dermatolog va analiza alunitele de pe corpul dumneavoastra, utilizand o tehnica performanta, denumita Fotofinder Total Body Map.

Practic, va efectua o serie de fotografii– din cap până în picioare – în poziții prestabilite, în cateva minute. Cu ajutorul software-ului special proiectat, se identifica leziunile cu risc de transformare, iar acestea sunt examinate individual. Iar daca se repeta procedura la 6 luni, sau la un an, se poate vedea si daca au aparut alunite noi. Totul dureaza intre 30 de minute si o ora, in functie de pacient.

Tratamentul

Riscul de apariție al unui melanom pe o aluniță preexistentă este de 20% (1 din 5 melanoame este dezvoltat pe leziuni preexistente). Atitudinea corecta cu privire la excizii este de a fi tratate chirurgical doar leziunile maligne, leziunile suspecte sunt monitorizate imagistic pe termen scurt, pentru că modificările de activitate sunt rapid observabile în condițiile în care leziunea este un melanom, iar creșterea acestuia este extrem de mică și menținută în zona de siguranță. Monitorizarea prin fotografie corporala totală și inregistrările dermatoscopice de monitorizare sunt atitudinea corectă.

Care sunt alunitele periculoase?

Orice leziune nou aparută, în mod special brun, brun-neagră, sau modificarea leziunilor deja existente pe tegumentul nostru, în sensul creșterii dimensiunilor, modificărilor de contur, formă sau culoare sunt semnale de alarmă și impun verificarea dermatoscopică rapidă cu instituirea terapiei corecte de catre un medic dermatolog din Bucuresti.

Astfel, controlul subiectiv, personal, cu vizualizarea și notarea acestor modificări în stadii incipiente, cat mai ales controlul dermatoscopic general, utilizand metodele de imagistică moderne, videodermatoscopia, raman extrem de importante în diagnosticul acestui tip foarte agresiv de tumoră. De aceea, pacientii Skinmed au in luna iunie o reducere importanta la harta alunitelor cu Fotofinder, cel mai performant aparat de vizualizare si analiza pentru detectarea melanomului.

Recommended Posts