MELANOMUL MALIGN: Cum îți poate salva viața un dermatolog din București

melanomul - skinmed clinic

Una dintre cele mai agresive și mai frecvente afectiuni, care ne poate pune viata în pericol, este melanomul malign cutanat, cunoscut popular sub denumirea de “cancer de piele”.

Prevenția este cheia succesului

Asadar, melanomul malign este cel mai agresiv tip de cancer în general, dar paradoxal este și cel mai usor de învins, dacă acționăm din timp.

“Șansa reală pentru vindecare este diagnosticul precoce. E atât de simplu. Orice melanom diagnosticat de la debut se vindecă prin excizia chirurgicală corectă și completă. Din păcate melanoamele maligne avansate au șanse reduse de supraviețuire chiar în condițiile terapiilor oncologice moderne, țintite, iar prevenția este în continuare cheia succesului în acest tip de cancer.”, spune dr. Amalia Anghel, medic primar dermatolog din București.

Tegumentul nu are voie să fie supraexpus la soare, sau să sufere arsură solară. Dar mai important este să fie supravegheate îndeaproape aceste leziuni, personal, subiectiv, prin inspecția  întregii suprafețe cutanate de leziuni nou apărute sau  notarea  modificărilor leziunilor preexistente, modificări de formă, dimensiune, contur, suprafață, culoare.

Orice leziune nou apărută sau modificare a unei leziuni preexistente impun prezentarea la medicul specialist dermatolog, care trebuie să analizeze dermatoscopic leziunea pentru un diagnostic de certitudine sau stabilirea unei conduite de tratament.

Harta alunițelor, efectuată de dermatolog

Dacă vă întrebați cum se poate face prevenția melanomului, dacă este ceva complicat sau dureros, ori care să vă ocupe mult timp, vă vom raspunde în următoarele rânduri.

În primul rand, medicul dermatolog va analiza alunitele de pe corpul dumneavoastra, utilizand o tehnica performanta, denumita Fotofinder Total Body Map.

Practic, va efectua o serie de fotografii – din cap până în picioare – în poziții prestabilite, în cateva minute. Cu ajutorul software-ului special proiectat, se identifică leziunile cu risc de transformare, iar acestea sunt examinate individual.

Iar dacă se repetă procedura la 6 luni, sau la un an, se poate vedea și dacă au apărut alunițe noi. Totul durează între 30 de minute și o oră, în funcție de pacient.

Tratamentul

Riscul de apariție al unui melanom pe o aluniță preexistentă este de 20% (1 din 5 melanoame este dezvoltat pe leziuni preexistente). Atitudinea corectă cu privire la excizii este de a fi tratate chirurgical doar leziunile maligne, leziunile suspecte sunt monitorizate imagistic pe termen scurt, pentru că modificările de activitate sunt rapid observabile în condițiile în care leziunea este un melanom, iar creșterea acestuia este extrem de mică și menținută în zona de siguranță. Monitorizarea prin fotografie corporala totală și inregistrările dermatoscopice de monitorizare sunt atitudinea corectă.

Care sunt alunițele periculoase?

Orice leziune nou aparută, în mod special brun, brun-neagră, sau modificarea leziunilor deja existente pe tegumentul nostru, în sensul creșterii dimensiunilor, modificărilor de contur, formă sau culoare sunt semnale de alarmă și impun verificarea dermatoscopică rapidă cu instituirea terapiei corecte de catre un medic dermatolog din Bucuresti.

Astfel, controlul subiectiv, personal, cu vizualizarea și notarea acestor modificări în stadii incipiente, cat mai ales controlul dermatoscopic general, utilizand metodele de imagistică moderne, videodermatoscopia, raman extrem de importante în diagnosticul acestui tip foarte agresiv de tumoră.

De aceea, pacienții Skinmed au în luna iunie o reducere importantă la harta alunițelor cu Fotofinder, cel mai performant aparat de vizualizare si analiza pentru detectarea melanomului.https://www.skin-med.ro/dr-amalia-elena-anghel/

Mesaje recomandate