Melanomul malign: cum recunoaștem riscul?

melanomul malign skinmed clinic
SKINMED® CLINIC continuă, și în luna iunie, campania de informare și de prevenție în privința melanomului malign. Dacă luna trecută v-am vorbit despre cum se identifică melanomul, despre ce înseamnă această boală cu două tăișuri și despre metodele de tratament, în iunie, ne învățăm pacienții să recunoască dacă sunt ei înșiși expuși la riscul de a dezvolta o asemenea afecțiune.

Riscul  individual

În primul rând, există o predispoziție genetică transmisă familial, iar prezența a unui număr foarte mare de leziuni melanocitare asociate vă situează la risc (peste 100 nevi melanocitari crește riscul de 7 ori sau peste 50 nevi atipici crește riscul de 6,4 ori). 

Fototipul cutanat tip II cu piele deschisă la culoare ce suferă frecvent arsură este și el un factor predispozant important. 

Expunerea intensă și intermitentă de tip arsură crește riscul de apariție pentru melanomul malign, iar expunerea cumulativă, cronică, în ani, crește riscul de apariție pentru epitelioame.

În al doilea rând, sunt descriși și alți factori externi, precum substanțele carcinogene, arsurile chimice, leziuni preexistente (cum ar fi prezența a multe formațiuni melanocitare – alunițe) pentru melanom etc. 

Melanomul, cel mai adesea, este o leziune cutanată închisă la culoare, brun-neagră, în 80% dintre cazuri apărută de novo pe tegumentul pacienților cu risc oncologic, evoluția fiind de la câțiva mm, trecând prin modificări de contur, culoare, formă, dimensiuni. 

În cele 20% dintre cazuri se dezvoltă din leziuni deja existente ce suferă aceleași transformări descrise.

Care sunt  alunițele periculoase?

Orice leziune nou apărută, în mod special brun, brun-neagră, sau modificarea leziunilor deja existente pe tegumentul nostru, în sensul creșterii dimensiunilor, modificărilor de contur, formă sau culoare sunt semnale de alarmă și impun verificarea dermatoscopică rapidă cu instituirea terapiei corecte. 

Astfel, controlul subiectiv, personal, cu vizualizarea și notarea acestor modificări în stadii incipiente, cât mai ales controlul dermatoscopic general, utilizând metodele de imagistică moderne, videodermatoscopia, rămân extrem de importante în diagnosticul acestui tip foarte agresiv de tumoră.

De aceea, pacienții SKINMED® au în luna aceasta o reducere importantă la harta alunițelor cu Fotofinder, cel mai performant aparat de vizualizare și analiză pentru detectarea melanomului.

Mesaje recomandate