Melanomul malign: pericolul din pielea noastră

melanomul malign skinmed clinic

Una dintre cele mai agresive și mai frecvente afecțiuni, care ne poate pune viața în pericol, este melanomul malign cutanat, cunoscut popular sub denumirea de “cancer de piele”. Skinmed Clinic își propune, în fiecare an, să facă o campanie de educare și de informare a pacienților în privința melanomului, mai ales că dispunem de cele mai performante metode de diagnostic și tratament. 

De asemenea, în lunile mai și iunie, pacienții noștri au 50% reducere la cea mai avansată formă de detectare timpurie a melanomului: Harta alunițelor Fotofinder.

Prevenția este  cheia succesului

Așadar, melanomul malign este cel mai agresiv tip de cancer în general, dar paradoxal este și cel mai ușor de învins, dacă acționăm din timp. Șansa reală pentru vindecare este diagnosticul precoce. E atât de simplu. 

Orice melanom diagnosticat de la debut se vindecă prin excizia chirurgicală corectă și completă. 

Din păcate, melanoamele maligne avansate au șanse reduse de supraviețuire, chiar în condițiile terapiilor oncologice moderne, țintite, iar prevenția este în continuare cheia succesului în acest tip de cancer.

Tegumentul nu are voie să fie supraexpus la soare sau să sufere arsură solară.

Dar mai important este să fie supravegheate îndeaproape aceste leziuni, personal, subiectiv, prin inspecția întregii suprafețe cutanate de leziuni nou apărute sau notarea modificărilor leziunilor preexistente, modificări de formă, dimensiune, contur, suprafață, culoare.

Orice leziune nou apărută sau modificare a unei leziuni preexistente impun prezentarea la medicul specialist dermatolog, care trebuie să analizeze dermatoscopic leziunea pentru un diagnostic de certitudine sau stabilirea unei conduite de tratament.

Harta  alunițelor

Dacă va întrebați cum se poate face prevenția melanomului, dacă este ceva complicat sau dureros, ori care să vă ocupe mult timp, vă vom răspunde în următoarele rânduri.

În primul rând, medicul dermatolog va analiza alunițele de pe corpul dumneavoastră, utilizând o tehnică performantă, denumită Fotofinder Total Body Map. Practic, va efectua o serie de fotografii – din cap până în picioare – în poziții prestabilite, în câteva minute. 

Cu ajutorul software-ului special proiectat, se identifică leziunile cu risc de transformare, iar acestea sunt examinate individual. Iar dacă se repetă procedura la 6 luni, sau la un an, se poate vedea și dacă au apărut alunițe noi. Totul durează între 30 de minute și o oră, în funcție de pacient.

Tratamentul 

Riscul de apariție al unui melanom pe o aluniță preexistentă este de 20% (1 din 5 melanoame este dezvoltat pe leziuni preexistente). 

Atitudinea corectă cu privire la excizii este de a fi tratate chirurgical doar leziunile maligne, leziunile suspecte sunt monitorizate imagistic pe termen scurt, pentru că modificările de activitate sunt rapid observabile în condițiile în care leziunea este un melanom, iar creșterea acestuia este extrem de mică și menținută în zona de siguranță. 

Monitorizarea prin fotografie corporală totală și înregistrările dermatoscopice de monitorizare sunt atitudinea corectă.

Mesaje recomandate