Melasma și hiperpigmentarea facială

melasma pigmentare faciala - skinmed clinic

Pigmentarea facială și în special melasma este o afecțiune cu mare impact estetic datorită colorației brune, variind de la nuanțe pale până la brun-închis chiar negru. Centralul feței este afectat, în special pomeți, frunte, buza superioară.

Melasma este asociată frecvent unui context hormonal, apare în dezechilibre precum sindromul ovarelor polichistice, asociată contracepției și frecvent în sarcină. Aceste condiții hiperactivează melanocitul, celula producătoare de pigment melanic, care, la interacțiunea cu radiațiile ultraviolete, sintetizează în exces pigment ce colorează tegumentul.

Diagnosticul trebuie stabilit de medicul specialist dermatolog pentru a încadra în context acut sau cronic, superficială sau profundă, în funcție de structurile afectate majoritar, detalii importante pentru stabilirea tratamentului.

De asemenea, o serie de alte leziuni pigmentare trebuie diagnosticate precum lentigo solar sau keratozele actinice dintre cele mai frecvente. 

Dermatoscopia este instrumentul de diagnostic.

Vestea bună este că avem la dispoziție o serie de proceduri, tehnologii laser și produse topice (de uz local) de tratament astfel încât depigmentăm complet pielea afectată.

Protocolul complet include o schemă de tratament pentru acasă din care fotoprotecția cu ecran maxim este obligatoriu, cu reaplicare la 2-3 ore.

Acesteia din urmă îi sunt asociate peelinguri dedicate, mezoterapie sau microneeding, tehnologii laser depigmentare chiar laser vascular, componenta vasculară trebuie combătută pentru un rezultat susținut în melasmă. Medicul specialist stabilește planul de tratament.

Sunt necesare mai multe ședințe de tratament, 5-6 ședințe, în medie, cu periodicitatea indicată, asociate între ele cel mai frecvent.

Mesaje recomandate