Nevii melanocitari și dermatoscopia

nevii melanocitari alunite - skinmed clinic

Nevii melanocitari, alunițele, reprezintă leziuni benigne melanocitare, adesea prezente în număr crescut în cazul unora, asociate unei predispoziții genetice.

Există predispoziție de a dezvolta melanom din aceste leziuni benigne, în prezent știm că 20% dintre melanomele maligne au leziuni benigne preexistente. Iar riscul de a dezvolta această malignitate este crescută dacă pacientul prezintă peste 100 leziuni melanocitare, crește riscul de 7 ori sau peste 50 nevi displazici, crește riscul de 6,4 ori.

Excizia chirurgicală profilactică nu este o soluție, deoarece rata de diagnostic al unui melanom este de 1/200.000 excizii, extrem de mică, iar din acest motiv este complet înlăturat termenul de excizii profilactice.

Atitudinea corectă cu privire la excizii este de a fi tratate chirurgical doar leziunile maligne, leziunile suspecte sunt monitorizate imagistic pe termen scurt, pentru că modificările de activitate sunt rapid observabile în condițiile în care leziunea este un melanom, iar creșterea acestuia este extrem de mică și menținută în zona de siguranță.

Monitorizarea prin fotografie corporală totală și înregistrările dermatoscopice punctuale pentru unele dintre leziuni sunt atitudinea corectă. Prevenția funcționează, iar diagnosticul precoce este acum posibil, având la dispoziție dispozitive precum FOTOFINDER, care realizează o hartă fotografică a întregului corp, cu preluarea automatizată în anumite poziții standard pentru a permite suprapunerea fidelă, dispozitivul notând modificările între cele două scanări.

Se vor prelua și imagini dermatoscopice pentru leziunile ce se doresc a fi urmărite, acestea permit decelarea modificărilor microscopice.

Protejarea leziunilor preexistente  înseamnă, în fapt, responsabilizare.

Tegumentul nu are voie să fie supraexpus la soare sau să sufere arsură solară. Dar mai important este să fie supravegheate îndeaproape aceste leziuni, personal, subiectiv, prin inspecția întregii suprafețe cutanate de leziuni nou apărute sau notarea modificărilor leziunilor preexistente, modificări de formă, dimensiune, contur, suprafață, culoare.

Orice leziune nou apărută sau modificare a unei leziuni preexistente impun prezentarea la medicul specialist dermatolog, care trebuie să analizeze dermatoscopic leziunea pentru un diagnostic de certitudine sau stabilirea unei conduite de tratament.

Tratamente recomandate 

Mesaje recomandate