Riscul de aparitie al cancerului de piele

nevii melanocitari alunite - skinmed clinic

“Cancerul de piele apare în special la persoanele care au peste 50 de ani sau la cei care s-au expus excesiv la soare. Exista trei tipuri de cancer de piele: carcinomul celular bazal, carcinomul scuamos si melanomul”, spune Amalia Anghel, medic primar dermatolog la clinica Skinmed.

Carcinomul bazocelular nu reprezintă pericol pentru viață, spun specialistii, deoarece, desi apare în cazul multor persoane, nu produce metastaze. Pe de alta parte, carcinomul celular scuamos se dezvolta mai rar ca cel bazocelular, insa reprezinta o forma mai agresiva de cancer, care daca nu este tratata la timp, poate duce la decesul pacientului.

“Melanomul este cea mai rara, dar si cea mai periculoasa forma de cancer de piele. Poate fi vindecat daca este depistat doar in stadiile incipiente, insa poate provoca moartea unei persoane la doar cateva luni dupa imbolnavire, daca nu se iau masuri terapeutice”, adauga dr. Anghel.

melanomul - skinmed clinic

In ceea ce priveste melanomul malign, exista predispozitia genetica transmisa familial si prezenta a unui numar foarte mare de leziuni melanocitare asociate (peste 100 nevi melanocitari creste riscu de… sau peste 40 nevi atipici creste riscul de ….).  Fototipul cutanat tip II cu piele deschisa la culoare ce sufera frecvent arsura este si el un factor predispozant important.

De asemenea, in literatura de specialitate, sunt descriși și factori externi precum substanțele carcinogene, arsurile chimice, leziuni preexistente (precum prezența a multe formațiuni melanocitare-alunițe) pentru melanom, etc. 

Melanomul, cel mai adesea, este o leziune cutanată închisa la culoare, brun-neagră, în 80% dintre cazuri aparută de novo pe tegumentul pacienților cu risc oncologic, evoluția fiind de la cațiva mm, trecand prin modificări de contur, culoare, formă, dimensiuni. In cele 20% dintre cazuri se dezvoltă din leziuni deja existente ce suferă aceleași transformări descrise.

Mesaje recomandate