În vacanță sau nu, mergem la plajă, la piscină, la terase, la serviciu… oriunde am fi, vara pare că ne topim sub soare. Ce avem de făcut obligatoriu?
Știm deja că e necesar să ne expunem doar între anumite intervale orare și să ne protejăm corect, folosind protecție solară cu SF ridicat. Mai trebuie să ne obișnuim să urmărim periodic starea aluniţelor, pentru că riscul de cancer ne pândește în orice anotimp.
A apărut vreuna nouă, vi se pare că s-a modificat forma alteia, este dureroasă sau pur şi simplu vi se pare diferită?
Un simplu control dermatologic vă poate linişti și salva viaţa, pentru că aluniţele au un potenţial malign deosebit de periculos. Și dacă medicul dermatolog are indicații clare pentru excizia unei alunițe, atunci nicio grijă, alunițele pot fi eliminate de pe piele inclusiv în plină vară. Cu condiția ca ulterior exciziei, pacientul să nu se expună razelor soarelui și, implicit, riscului de pigmentare până la momentul vindecării complete a leziunii.
5 semne că trebuie să te prezinţi cu aluniţele la medic
Aluniţele pot oricând să se modifice și să se transforme în cel mai agresiv cancer: melanomul malign. Cei care au multe asemenea semne pe corp trebuie sa fie prevăzători.
De asemenea, cei care au un istoric familial cu acest tip de boală, dar şi persoanele cu pielea deschisă la culoare sau cele care au avut arsuri solare repetate în copilărie. Sunt mai multe semne care ne îndeamnă să verificăm starea aluniţelor la medic, după cum ne asigură dermatologii de la Skinmed Clinic:
Aluniţele sunt asimetrice
Aluniţele pot oricând să se modifice și să se transforme într-un inamic veritabil, și anume în melanom, cea mai agresivă formă de cancer de piele. De aceea, trebuie să fim prevăzători. Mergeţi la medic dacă aluniţele dvs. au marginile neregulate.
Aluniţele depăşesc 5 mm în diametru
Alunițele au crescut sau și-au modificat forma în ultima vreme. Urmăriți evoluția lor pe piele și observați orice schimbare de formă sau culoare.
Aluniţele normale pot fi de diferite forme: plate, puţin ieşite în exterior, netede sau cu striaţii. Multe au crescute pe suprafaţa lor şi fire de păr, care vor trebui tăiate cu forfecuţa dacă vi se vor părea inestetice.
Aveți un mumăr record de alunițe pe corp
Dacă aveți un număr mare de asemenea semne pe corp și vă ştiți cu istoric familial de melanom malign sau dacă ați avut arsuri solare repetate (în special în perioada copilăriei), este bine să urmăriți anual alunițele.
Cele mai multe dintre aluniţe nu ar trebui să ne îngrijoreze, pentru că nu cauzează nici un fel de probleme, însă atunci când la suprafaţa pielii putem număra mai mult de 50 de nevi displazici, specialiştii vorbesc despre un risc mai crescut de melanom.
Posibile ulceraţii ale aluniţelor
O rană care nu se vindecă, înroșirea sau inflamarea pielii pe lângă o aluniță, mâncărimi la nivelul aluniței sau sângerările la nivelul nevilor trebuie să ne trimită urgent la medic.
Evitați traumatismele, mai ales când este vorba despre alunițe poziționate în palme, tălpi sau la nivelul scalpului. În concluzie, orice aluniță care îşi modifică forma, volumul sau culoarea într-un interval scurt de timp trebuie văzută urgent de dermatolog!
Examinarea Fotofinder Total Body Mapping este indicată, în special, pacienților cu risc. Cu această tehnologie, fotografiile sunt făcute sistematic, din cap până în picioare, în poziții prestabilite, în numai câteva minute. Scopul acestei examinări este prevenția melanomului.
Tratamentul alunițelor
Riscul de apariție al unui melanom pe o aluniță preexistentă este de 20% (1 din 5 melanoame este dezvoltat pe leziuni preexistente). Atitudinea corectă cu privire la excizii este de a fi tratate chirurgical doar leziunile maligne, leziunile suspecte sunt monitorizate imagistic pe termen scurt, pentru că modificările de activitate sunt rapid observabile în condițiile în care leziunea este un melanom, iar creșterea acestuia este extrem de mică și menținută în zona de siguranță.
Monitorizarea prin fotografie corporală totală și înregistrările dermatoscopice de monitorizare sunt atitudinea corectă.
Când se recomandă îndepărtarea chirurgicală a unei alunițe (nev)?
Medicul recomandă îndepărtarea chirurgicală a unei alunițe în urmatoarele cazuri:
Nevul prezintă semne de alarmă la examinarea clinică și dermatoscopică și trebuie excizat pentru un diagnostic precis histopatologic, dar și ca metodă de tratament. Nevul este potențial periculos la examinarea clinică și dermatoscopică, și se dorește excizia lui pentru a evita controale repetate.
Alunița este proeminentă față de planul cutanat subiacent și este iritat des de către îmbrăcăminte sau bijuterii. Nevul este neplăcut din punct de vedere estetic și vă doriți îndepărtarea lui.
Cum se îndepărtează o aluniță?
În timpul procedurii, zona va fi anesteziată cu un anestezic local, urmând apoi excizia leziunii și sutura pielii. Leziunea excizată poate fi trimisă la un laborator pentru analiză histopatologică. Rezultatul ne va confirma/infirma suspiciunea unui cancer de piele.
Melanomul: cancerul care se ascunde într-o aluniță
Mulți am auzit de melanom, dar puţini știm exact ce reprezintă. Melanomul este cel mai agresiv tip de cancer cutanat. Produce aproximativ 90% dintre decesele cauzate de tumorile pielii. Acesta nu afectează doar pielea sau anexele ei (unghiile), ci și alte organe, precum ochii, meningele, mucoasele (genitală, bucală etc), dar într-un procent mult mai mic.
Cazurile de cancer de piele au crescut semnificativ în ultimii ani, iar cauzele apariției bolii sunt multiple: cele mai expuse sunt persoanele cu pielea deschisă la culoare; urmează expunerea excesivă la soare, numărul crescut de aluniţe pe corp, istoricul familial de melanom, expunerea la diverse substanțe chimice oncogene, radiații, traumatisme repetate ale alunițelor.
În ultimele decenii, melanomul este întâlnit la vârste din ce în ce mai mici. În urma campaniilor de conştientizare, procentul melanoamelor care nu se pot trata a scăzut considerabil. Dacă pacienţii vin din timp la medic, există şanse de vindecare datorită tehnologiei prezente.
Monitorizați alunițele pentru a elimina riscul de cancer!
Prezentarea pacientului în cabinetul unui medic specialist dermatolog reprezintă un prim pas necesar. Acesta va evalua clinic și dermatoscopic alunițele pentru a ridica sau infirma suspiciunea de melanom. În funcție de această evaluare, se va stabili dacă este necesară excizia chirugicală cu margini de siguranţă, pentru ca, ulterior, să fie realizat, obligatoriu, examenul histopatologic pentru confirmarea diagnosticului și a clasificării acestuia.
Evaluarea digitală dermatoscopică sau chiar Full Body Mapping (fotografiere standardizată a întregului corp, cu înregistrarea dermatoscopică a leziunilor suspecte) sunt necesare în special la pacienții cu factori de risc. Astfel, se pot realiza reevaluări clinice şi dermatoscopice obiective, în dinamică, ale aluniţelor, sau detecția de leziuni noi pe corp, apărute între timp, de la ultima evaluare.
Melanomul poate fi prevenit
În primul rând, dacă avem factori de risc: alunițe multiple, piele deschisă la culoare, arsuri solare repetate în special în timpul copilăriei, expuneri la substanțe chimice sau radiații – cu precădere cei care lucrează în aceste medii / locuiesc în preajma lor) să ne prezentăm la medicul specialist pentru o evaluare completă a alunițelor.
Pacientul se poate alarma dacă observă leziuni nevice (alunițe) care și-au modificat aspectul: asimetria leziunii, marginile neregulate, variabilitatea culorilor aluniței (mai multe culori), un diametru mai mare de 5mm, apariția de noduli, sângerare, etc. Astfel, prevenţia salvează viaţa!