Roșeața facială și vasele vizibile

rozaceea roseata faciala - skinmed clinic

Rozaceea sau roșeața facială este o afecțiune dermatologică cronică, frecventă, ce afectează ambele sexe. Leziunile sunt localizate în partea centrală a feței și sunt caracterizate prin roșeață, uscăciune cutanată, vase vizibile și o erupție papulo-pustulară asemănătoare acneei.

Cauza este multifactorială (predispoziție genetică, dezechilibre inflamatorii și vasculare locale, consum de alcool, expunere cronică la UV, infecție Helicobacter Pylori) și nu există un tratament de vindecare, ci doar de a controla simptomele.

Are patru  forme clinice:

Factorii agravanți sunt reprezentați de: emoții, efort fizic intens, saună, băi fierbinți, alcool, alimente picante, mâncarea fierbinte, expunerea la ultraviolete.

Tratamentul acestei afecțiuni este cu mult mai eficient dacă este instituit precoce, leziunile putând fi pe deplin controlate prin tehnicile laser pe care le avem la dispoziție.

Medicul dermatolog indică scheme de tratament care combină tratamentele locale și/sau sistemice cu proceduri laser. Tratamentele cu laser sunt necesare în tratarea rozaceei pentru că tratamentele medicale aduc îmbunătățiri parțiale și doar pe parcursul tratamentului. 

Laserele vasculare sunt folosite atât pentru tratamentul eritemului, leziunilor papulo-pustuloase, cât și pentru tratamentul telangiectaziilor (vasele dilatate). 

Există mai multe tehnologii laser ce pot fi utilizate în funcție de stadiul bolii și componentei principale de corectat, roșeața, vasele vizibile sau proliferarea.

Sunt necesare cure de tratament, cu ședințe de întreținere ulterioare, pentru a preveni recurența bolii și evoluția către stadii avansate.

În general, sunt necesare 2-4 ședințe la interval între 4-6 săptămâni în funcție de severitatea simptomelor clinice. Ședința durează 20-40 minute în funcție de aria tratată și în timpul procedurii pacientul poate avea o senzație de disconfort ușoară de tip înțepături/arsuri. Tratamentele laser sunt cele mai eficiente tratamente pentru rozacee.

Netratată evoluează cu modificări severe, greu de corectat.

Mesaje recomandate