Acneea este o afecțiune cronică a pielii ce afectează unitatea pilosebacee, ducand la apartia leziunilor specifice – comedoane, papule, pustule, noduli. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice, aproximativ 85% dintre adolescenți confruntandu-se cu această problemă.
Aceasta apare pe fondul unei predispoziții genetice, fiziopatologia fiind complexă (hiperkeratinizare foliculară, producție crescută de sebum, colonizarea cu P. Acnes și prezentă crescută de mediatori proinflamatori la nivelul pielii). Pe acest fond genetic intervin numeroși factori: hormonali, de mediu, stres, dieta, produse comedogene, medicamente.
Deși apare frecvent la adolescent, acneea nu este o afecțiune exclusiv a acestei varste.
Atunci cand ne confruntăm cu forme moderate și severe ale afecțiunii sau cu forme ușoare ce nu răspund la tratamentele dermatocosmetice disponibile fără prescripție medicală, este indicat un consult de specialitate la medicul dermatolog.
Progresele în domeniul medical și tehnologic evidențiază astăzi telemedicina ca o metodă facilă, la îndemana oricui, de comunicare medic-pacient, atunci cand consultația în cabinet nu este posibilă, sau este de preferat. Dermatologia este unul dintre domeniile medicale unde videoconsultația se dovedește a fi extrem de utilă.
Astfel, în cazul în care vă confruntați cu acneea, tot ce trebuie să faceți este să trimiteți prin FORMULARUL online medicului dermatolog un istoric detaliat al afecțiunii (debut, tratamente urmate și evoluția sub acestea), date despre istoricul medical (personal, familial), date despre rutina de îngrijire actuală, produse folosite, împreună cu o serie de fotografii clare ale leziunilor.
Medicul specialist dermatolog va evalua atent aceste date și va stabili pe baza lor planul terapeutic potrivit pentru dumneavoastra. Acesta va include o rețetă cu produse pentru tratament și produse de îngrijire cu explicații detaliate, sfaturi și recomandari privind îngrijirea, folosirea produselor cosmetice și de machiaj, dieta, etc. De asemenea, medicul dumneavoastra vă poate recomanda un tratament personalizat în clinica (peeling, laser terapii) ce va asigura rezultate mai rapide și sigure, atat în cazul leziunilor de acnee activă, cat și în cazul cicatricilor postacnee (fie ca vorbim despre cicatrici atrofice, hipertrofice/keloide sau hiperpigmentari).
Cu ajutorul evoluției în medicină, atat în ceea ce privește medicația, cat și terapiile asociate disponibile (peeling, terapie cu lumina, lasere: nonablative, ablative, vasculare), considerăm că astazi orice formă de acnee, inclusiv cicatricile neplăcute, poate fi tratată cu succes.