Teledermatologie – ghiduri practice clinice

teledermatologia online - skinmed clinic

Multe afecțiuni ale pielii se pretează la un consult de telemedicină, așa cum este definit în acest document. În mod obișnuit, acestea includ condiții pentru care există o certitudine rezonabilă de stabilire a diagnosticului și de generare a unui plan de tratament pe baza informațiilor vizuale și a accesului la o fișă medicală. Decizia finală pentru un consult de teledermatologie este luată de pacient, furnizorul de referință și teledermatolog.

Aceste orientări definesc condițiile și parametrii adecvați pentru practica sigură și eficientă a telemedicinei pe dovezi actuale. Acestea nu sunt destinate să înlocuiască hotărârile medicale independente care privesc circumstanțele individuale. Medicii specialiști își exercită judecata profesională cu privire la adecvarea telemedicinei de la caz la caz, luând în considerare capacitatea lor de a face un diagnostic definitiv și confortul și expertiza lor.

Este foarte important pentru pacienți accesul către un diagnostic/sfat medical profesionist 24/7/365, continuu, prin accesul offline către medicul specialist, ce se angajează să raspundă in 24-48 ore solicitării pacientului. Oricand vă puteți accesa specialistul!

Ce afecțiuni pot fi diagnosticate și tratate prin TELEMEDICINĂ?

ACNEE– evaluarea cu diagnosticul, stabilirea terapiei/recomandărilor și a protocolului complet, personalizat de tratament, poate fi făcut prin analiza fotografică, completată cu istoricul medical complet și verificarea probelor biologice, inclusiv hormonale. Medicul curant poate face recomandări generale, de îngrijire, dietă, tratament sau investigații suplimentare ginecologie/endocrinologie, cand istoricul medical și/sau forma clinică le implică. Tratamentul local și/sau oral poate fi prescris  în urma analizei vizuale și a corelațiilor clinice complete, în plus medicul transmite pacientului protocolul complet ce include o serie de tehnici și tehnologii laser menite să controleze rapid leziunile active de acnee și să trateze toate leziunile reziduale.

LEZIUNI FACIALE precum dermatită seboreică, leziuni eritematoase (roșii) cu descuamare vizibilă, situate în principal centrofacial, uneori cu implicarea scalpului. Diagnosticul este facil, iar tratamentul și recomandările ulterioare sunt transmise, cu supraveghere pe durata tratamentului și cel mai adesea cu restabilirea integrității pielii. De asemenea, rozaceea, manifestată prin roșeață facială de intensitate variabilă, uneori cu vase vizibile, iar în stadii avansate, cu leziuni pustuloase pe suprafață. Poate fi corect și rapid diagnosticată prin metoda teledermatologiei cu eliberarea unei prescriptii de tratament local și/sau oral și a unui protocol de tratament laser combinat, adresat tuturor manifestărilor acestei afecțiuni. Melasma, pigmentarea facială vizibilă, adesea apărută în context hormonal, este un diagnostic vizual, integrat în contextul clinic al pacientului, cu prescrierea tratamentului local specific și a indicațiilor de tratament implicand tehnologii laser. Așa cum observăm, diagnosticul, prescripția și recomandările specifice sunt efectuate prin telemedicina, cu ameliorarea locală sau chiar videcarea, însă pentru unele dintre cazuri este necesară asocierea de terapii laser și alte tehnologii medicale pentru vindecarea acestor afecțiuni (spre ex. Laser vascular pentru a șterge vasele vizibile sau microvascularizația vizibilă din rozacee). Leziunile faciale individuale vizibile pot fi, cel mai adesea diagnosticate clinic, fiind în marea majoritate leziuni benigne, precum nevi (alunițe), angioame ( mici leziuni roșii), lentigine/keratoze actinice/seboreice (leziuni pigmentare, brune, aspre la palpare, apărute în timp. Sunt și unele leziuni pigmentare, în special plane, ce necesită examinarea dermatoscopică suplimentară, putand fi leziuni maligne precum lentigo malign, iar medicul recomandă examinarea suplimentară pentru a stabili atitudinea corectă, uneori excizia chirurgicală, completată cu examinarea histopatologică. Leziunile veziculare de herpes simplex tip I adesea labial sau zona (herpes zoster), cu distribuție unilaterală (de o singură parte) însoțite adesea de simptomatologie locală precum arsură, sensibilitate sau chiar durere. Inclusiv tumorile cutanate precum carcinomul bazocelular sau carcinomul scuamocelular, leziuni cutanate nodulare cel mai adesea, carcinomul bazocelular putand avea și alte forme clinice,  pot fi diagnosticate de către ochiul unui specialist cu experiență. Indicațiile ulterioare sunt de a stabili atitudinea corectă, chirurgicală în marea majoritate a cazurilor, cu examinarea histopatologică și aprecierea terapiilor adjuvante.

LEZIUNILE CORPORALE individuale pot fi evaluate vizual cu un diagnostic de certitudine, precum leziunile benigne simple, papiloame virale, lentigo solar, keratoze actinice/seboreice, veruci vulgare, molluscum contagiosum sau nevii (alunițele) melanocitare sau papilomatoase (în relief). O discuție complex este asupra leziunilor pigmentare nevice (alunițe) și diagnosticul corect al melanomului, tumora malignă cutanată. Adresabilitatea, cel mai adesea este pentru leziuni cutanate benigne, simple, precum cele menționate anterior, diagnosticul clinic, prin vizualizare fiind suficient. Orice leziune nou apărută sau modificarea leziunilor preexistente (modificare  contur, formă, dimensiune, suprafată, culoare), sunt considerate semne de ALARMĂ și trebuie consultat medicul. Pentru unele dintre leziuni, apreciate ca fiind suspecte sau chiar cu diagnostic clinic de malignitate se recomandă evaluare dermatoscopică punctuală sau chiar completă, cu atitudine corectă reprezentată de indicația unei biopsii/excizii cu scop diagnostic/curativ (de vindecare) pentru a certifica histopatologic diagnosticul. Alte leziuni individuale simple pot fi diagnosticate vizual precum zona (herpes zoster), așa cum a fost descrisă pentru leziunile faciale, indicația terapeutică a medicului fiind cu  restabilirea integrității cutanate și vindecare. Pentru vindecarea completă este necesar un diagnostic precoce la apariția primelor simptomatologii subiective precum arsură sau sensibilitate, urmate de placardul eritematos (roșu) situat de o singură parte, pană la apariția leziunilor veziculare. Cu cat tratamentul este instituit precoce cu atat leziunile cutanate și afectarea neurologică, pentru că este o radiculonevrită în fond, sunt vindecate complet, fără simptomatologie reziduală. Erupțiile cutanate  precum leziunile eritematoase (roșii), fugace de urticarie, leziunile monomorfe de lichen plan sau plăcile și placardele eritemato-scuamoase de psoriazis pot fi diagnosticate  clinic, vizual, ultimele  dintre acestea  vor trebui confirmate histopatologic prin prelevarea unui mic material biopsic. Erupțiile eczematiforme de atopie sau pitiriazis rozat pot fi diagnosticate și tratate prin telemedicină, precum si leziunile specific de tinea corporis sau intertrigo. Ochiul specialistului dermatolog experimentat poate diagnostica și trata prin metoda vizuală, integrată în contextul clinic al pacientului, o serie complexă de afecțiuni cutanate.

LEZIUNILE SCALPULUI– Fie că vorbim despre leziuni descuamative precum dermatita seboreică sau prezența de leziuni individualizate precum nevi (alunițe), angioame, sau despre fenomene de cădere a părului, cu determinism genetic și pattern tipic de localizare (precum alopecia adrogenică) sau căderea localizată, în plăci din alopecia areata. Medicul poate stabili un diagnostic prezumtiv sau de certitudine cu indicatii de tratament specific și/sau evaluare ulterioară (examinare tricoscopică) la care se pot asocia și alte recomandări terapeutice.

LEZIUNILE UNGHIALE pot fi vizualizate și diagnosticate prin telemedicină. Cel mai adesea ne confruntăm cu distrofii ungiale în contextul afectării micotice, onicomicoză, sau chiar tinea pedis O altă afectare frecventă este granulomul periunghial (leziune proliferativă, purulentă), situate adiacent lamei unghiale proximal. Acestea pot fi diagnosticate și tratate, în contextul clinic al pacientului prin consultatia online de către medicul specialist.

LEZIUNILE MUCOASE incluzand mucoasa orală sau genitală pot fi evaluate vizual (fotografic sau video) cu atenție acordată preluarii imaginilor. Putem diagnostica leziuni individualizate precum lichen plan, candidoza, nevi (alunițe) sau lichen scleros.

Medicul specialist, prin metoda telemedicinei, poate diagnostica și trata un număr important de afecțiuni dermatologice. Aceștia vor putea decide, de la caz la caz dacă pacientul trebuie văzut personal și în ce scop. Aceste informații sunt documentate în evidența pacientului în concordanță cu standardele relevante în evaluarea medicală specifică.

Pentru programarea unei consultații online, acceseaza online.skinmed.ro.