Telemedicina dermatologica – o necesitate in plina pandemie Covid19

Telemedicina dermatologica – o necesitate in plina pandemie Covid19

Este deja o realitate faptul ca cele mai mari unitati sanitare de stat, unde pacientii puteau merge pentru problemele dermatologice nu mai sunt accesibile, fiind transformate in spitale pentru pacientii diagnosticati cu Covid19. 

In Bucuresti este vorba de sectia de dermatologie a spitalului Colentina si de cea din spitalul Victor Babes. Cu toate ca politicienii au privit inchiderea practica a acestora drept un fapt nesemnificativ, pentru cei care urmau tratamente dermatologice este o adevarata drama.

De aceea, clinica Skinmed ramane deschisa atat in sediul fizic, din Piata Alba Iulia, dar si in on-line, unde a implementat cel mai performant sistem de telemedicina.

Dermatologia este unul dintre domeniile medicale in care videoconsultatia se dovedeste a fi extrem de utila, ajutata bineinteles de un istoric detaliat al afectiunii si de fotografiile de inalta calitate. Marea majoritate a patologiilor dermatologice vor putea beneficia de sfaturi, plan de tratament, pentru unele insa fiind necesara o prezentare la medic, pentru eventuale investigatii suplimentare (dermatoscopie, examen histopatologic, etc.).

O metoda simpla, pentru afectiuni comune

Desigur, nu toate afectiunile se pot preta pentru telemedicina, dar afectiunile care apar cel mai frecvent si sunt sacaitoare pentru pacienti isi pot gasi rezolvarea.

Teledermatologia  poate sa fie utilizata pentru consultatii, second opinion si chiar monitorizarea unor tratamente cronice.  Conform studiilor, teledermatologia ofera multiple avantaje:

  • accesibilitate- medicii specialisti devin mai accesibili pentru pacientii din zone îndepartate sau care se regasesc pe liste lungi de asteptare,
  • ofera echitate – reducand listele de asteptare, facand ca medicina specializata sa fie egala pentru toti. –democratizeaza medicina;
  • calitate - îmbunatateste calitatea prin încrederea în dispozitive pentru diagnosticarea de la distanta;
  • costuri scazute - cresterea numarului de pacienti ce pot beneficia de acest serviciu;
  • eficienta - pacientii selectati pentru îndepartarea leziunii excizie chirurgicala/ laser/ biopsie pot fi consultati direct in ziua interventiei chirurgicale, astfel incat se prezinta in clinica o singura data. In felul acesta se pot evita 60-70% din consultatii face-to-face.

O istorie lunga

Metoda de diagnostic si sfaturi medicale a fost initial destinata persoanelor aflate in imposibilitatea de a beneficia in timp real de asistenta dermatologica specializata ( spre exemplu marinarii,  personalul din statiile de cercetare aflate la altitudini mari , etc ). Exista numeroase sisteme de sanatate din intreaga lume care au adoptat precoce aceasta metoda, unele incepand chiar cu anul 1995.  Conform unui alt sudiu efectuat in anul 2014, specialistii din Marea Britanie au examinat un numar de 314 pacienti aflati la peste 1600 km distanta. Majoritatea afectiunilor au fost dermatite, eczeme, diferite tipuri de infectii sau reactii alergice.  Raspunsul prompt al medicilor ( 3-6 h) si complianta pacientilor a dus la vindecarea sau ameliorarea afectiunilor, fara alte sechele.

Cand sa apelati la telemedicina

ATENTIE! Nu toate afectiunile dermatologice se preteaza la consultul la distanta! Exista boli pentru care interactiunea cu medicul este obligatorie, cum ar fi evalurea corecta a alunitelor sau alte afectiuni cronice, mai ales boli autoimune.

In concluzie, teledermatologia ar trebui privita ca o metoda adjuvanta / complementara consultului sau procedurilor dermatologice si nu una exclusiva de confirmare diagnostic sau tratament. Cu toate acestea,  in urma explicatiilor primite de la specialistul dermatolog, unele leziuni pot fi ameliorate sau temporizate o perioada variabila de timp,  acest lucru aducand beneficii de cele mai multe ori legat de aspectul rezidual sau cicatricial sau reducand necesitatea unui tratament mai agresiv ulterior, daca afectiunile respective nu sunt ingrijite corespunzator.

 

 

Recommended Posts