Ce este suficient de rău la pubertate nu este plăcut nici la bătrânețe. În ultimii ani, numărul adulților afectați de acnee (acneea târzie) a crescut constant. Acum se presupune că mai mult de 30% dintre toate persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani au acnee târzie.
Acneea târzie este incomodă
Vindecă acneea târzie (acneea adultului) cu tratamentul potrivit! Vizitează cabinetul dermatologic pentru a putea beneficia de tratament personalizat și nu încerca metode găsite pe internet sau folosite de alte persoane dacă nu dorești să riști consecințe greu de înlăturat!
Acneea târzie, în jargonul tehnic „acnee tarda” sau acneea adulților, este o formă de acnee care apare la mijlocul anilor 20, uneori la sfârșitul anilor 40 și este diferită de acneea juvenilă. Coșurile în sine nu apar în zona T (frunte, nas, bărbie), ci mai degrabă în zona obrajilor, gurii și a gâtului. Această formă de acnee este de obicei foarte încăpățânată, dar motivele pentru care este așa sunt încă neclare.
Pacienții adulți cu acnee consideră că pielea lor impură și cu pete este o povară deosebit de mare și, de obicei, se simt foarte inconfortabil în pielea lor. Coșurile și punctele negre apar brusc mai frecvent, mai ales în cazul unei tensiuni extraordinare, în situații stresante sau după boală. Multe femei se confruntă apoi cu acnee târzie în timpul menopauzei, ceea ce nu este mai puțin stresant.
Recunoaştem acneea prin apariţia, pe piele, de puncte albe şi negre, papulo-pustule sau chisturi si noduli, în special la nivelul feţei, trunchiului şi al braţelor. Femeile suferă de aceasta mult mai des decât bărbații.
În grupa de vârstă de 25 până la 45 de ani, găsim una din patru femei cu această afecțiune. În absenţa unui tratament corect, boala poate persista ani în şir. De aceea nu este greșit să vorbim despre acneea adultului.
Există o predispoziţie genetică pentru dezvoltarea coşurilor inestetice. Nu de puţine ori moştenim secreţia crescută de sebum, tendinţa de hiperkeratinizare foliculară, producţia în exces de hormoni androgeni, reactivitatea crescută a pielii faţă de bacteriile care colonizează tegumentul. Boala dispare, de obicei, în a treia decadă de viață.
Factori determinanți ai acneei
Stresul şi alimentaţia şi dezechilibrele hormonale au o influență directă asupra acneei. Stresul se manifestă în toate bolile, inclusiv la nivelul pielii. În perioadele cu încărcătură emoţională, independent de vârsta biologică, organismul secretă cortizol şi citokine proinflamatorii în cantitate crescută, care stimulează secreţia de sebum şi accentuează leziunile de acnee.
Dieta influenţează, de asemenea, evoluţia acneei. Studii clinice au demonstrat că zahărul sau produsele lactate în exces pot agrava boala.
Alţi factori agravanţi în acnee ar fi dezechilibrele hormonale. Dezechilibrele hormonale cu producţie crescută de hormoni androgeni favorizează apariţia acneei. Se întâmplă în Sindormul Ovarelor Polichistice, în cazul folosirii agenţilor cosmetici comedogeni sau a medicaţiei specifice (ex: corticosteroizi, testosteron). Deşi nu este o afecţiune periculoasă, acneea, indiferent de vârstă, în special în formele ei severe, poate lăsa cicatrici inestetice şi poate menţine un climat emoţional specific, precum stimă de sine scăzută.
Există și anumite meserii care ne predispun la acneea târzie. Presiunea externă și frecarea asupra pielii agravează, de asemenea, acneea. Cei obligați să poarte la locul de muncă bărbie, căști, bentițe sau protecție pentru față conform reglementărilor sunt adesea afectați. Contactul constant cu pielea împiedică eliminarea sebumului și provoacă formarea de coșuri și puncte negre.
Terapii-minune împotriva acneei adultului
Chiar dacă este o afecţiune extrem de persistentă, există tratamente eficiente disponibile. Procedurile laser pot reduce hiperseboreea, comedoanele închise și deschise, reduc dimensiunea porilor și estompează leziunile inflamatorii.
În același timp, acele micro-pulsuri de energie cauzează microinjurii ale colagenului de la nivelul dermului, provocând o reacție de vindecare, cu sinteză de colagen și elastină. Nu doar coşurile dispar, ci şi semnele, cicatricile lăsate de ele de-a lungul timpului. După consultaţie, medicul dermatolog va stabili tratamentul optim pentru fiecare pacient, în funcţie de tipul de acnee, localizare şi rezistenţa ei în timp.
Cele mai eficiente metode de tratare a acneei rămân, categoric, laserele.
Tehnologiile laser în permanentă expansiune au reprezentat o piatră de temelie în dermatologia clasică, dar și estetică. Cu ajutorul acestora reușim a trata unele afecțiuni, a corecta și controla probleme care pană acum nu aveau soluție, în deplină siguranță pentru pacient.
Laserul în acnee este acum utilizat pentru toate formele active, în combinații de tratament, la indicația medicului specialist și se poate interveni atât asupra leziunilor active, cât și asupra urmelor, semnelor pigmentate sau cicatricilor post acneice.
Medicul dermatolog este cel care decide protocolul optim de tratament pentru fiecare pacient, în funcţie de tipul de acnee, localizare şi rezistenţa ei în timp.
Rezultatele apar imediat după procedură, fără reacții adverse importante. Vindecarea este rapidă, iar efectul se menține mult timp.
Tratamentele laser disponibile la Skinmed Clinic își arată eficiența în tratamentul anti-acneea adultului:
- Laserul Clear Skin, care diminuează flora de tip Propionibacterium acnes prin alterarea membranei celulare bacteriene. Se reduce, de asemenea, activitatea glandelor sebacee, care secretă sebuum în cantitate mai mică, mai fluid.
- Laserul ClearLift. Nu numai că stimulează producția de colagen la nivelul feței și gâtului, pentru a reda pielii elasticitatea pierdută o dată cu trecerea timpului. Tratamentul reduce dimensiunea porilor și ridurile fine de pe față și gât, fiind utilizabil chiar și pe zonele sensibile.
- CO2 Pentru că pielea conține o cantitate mare de apă, laserul CO2 este ideal pentru distrugerea leziunilor benigne ale pielii (papiloame, veruci, keratoze seboreice, hemangioame, etc.), dar și în dermatologia estetică, mai ales în tratamentul cicatricilor și pentru rejuvenare.
Procedurile laser nu necesită pregătire anterioară a pacientului, provoacă doar un mic disconfort local sau ușoară senzație de căldură. Nu există timp de recuperare, pielea nu se înroșește sau exfoliază și de aceea pot fi făcute chiar în pauza de prânz! Pacientul se poate întoarce la activitățile zilnice, pentru că nu este necesară o perioadă de vindecare.
Sfaturi utile pentru cei care suferă de acneea adultului / acneea târzie
Ce nu ar trebui să mănânci când ai acnee? Este mai bine să eviți aceste alimente dacă suferi de acnee:
- Fast-food, produse de comoditate.
- Pâine albă.
- Fructe uscate și conserve îndulcite.
- Legume în unt sau smântână.
- Arahide și Nuci Sărate.
- Untură, maioneză.
- Sucuri de fructe și băuturi răcoritoare.
- Carne de porc și cârnați de porc.
- Ce să mănânci dacă suferi de acnee?
O dietă anti-acnee trebuie să fie echilibrată, sănătoasă și cât mai naturală. Baza: legume de sezon, fructe, ierburi proaspete și produse din cereale integrale. Este mai bine să evitați produsele finite, laptele de vacă, alcoolul, carnea de porc, produsele din făină albă și zahărul – acestea pot favoriza procesele inflamatorii.
Ce să bei pentru acnee?
Bea apă pentru acnee. Oricât de diferit ar putea arăta planul de nutriție pentru acnee în cazuri individuale – un aport suficient de lichide și multă apă joacă întotdeauna un rol important. Apa ajută organismul să elimine toxinele, luptă astfel împotriva inflamației.