Totul despre transpirația excesivă (hiperhidroza)

transpirația excesivă hiperhidroza - skinmed

Hiperhidroza este transpirația excesivă anormală, care nu este neapărat consecința temperaturilor ridicate sau a exercițiilor fizice.

Este posibil să transpirați atât de mult încât să vă pătați hainele sau să vă udați mâinile și picioarele, incoveniente deloc de neglijat. Pe lângă perturbarea activităților zilnice normale, acest tip de transpirație puternică poate provoca anxietate socială și jenă.

Tratamentul hiperhidrozei începe, de obicei, cu antiperspirantele prescrise de către specialist. Dacă antiperspirantele nu ajută, poate fi necesar să încercați diferite medicamente și terapii.

Una dintre cele mai eficiente metode recomandată de către medicii-specialiști în prezent este tratamentul cu toxina botulinică (botox), care ne scutește de necazuri pentru cel puțin șase luni.

În cazuri severe, medicul dumneavoastră vă poate sugera o intervenție chirurgicală, fie pentru a îndepărta glandele sudoripare, fie pentru a deconecta nervii responsabili de supraproducția de transpirație.

Simptome

Majoritatea oamenilor transpiră atunci când fac exerciții fizice sau fac efort, sunt într-un mediu cu aer cald sau sunt anxioși sau stresați. Transpirația excesivă (hiperhidroza) depășește cu mult transpirația normală.

Tipul de hiperhidroză care afectează de obicei mâinile, picioarele, axilele sau fața provoacă cel puțin un episod pe săptămână, în timpul orelor de veghe.

Când este necesară vizita la medic?

Uneori, transpirația excesivă este un semn al unei afecțiuni grave.

Ideal este să solicitați asistență medicală urgent dacă transpirația abundentă este însoțită de amețeli, dureri în piept sau greață!

Consultația medicală este indicată și în cazurile în care transpirația vă perturbă rutina zilnică, vă provoacă suferință emoțională sau retragere socială, experimentați transpirații nocturne aparent fără niciun motiv.

Cauzele hiperhidrozei

Prin transpirație, corpul nostru își reglează temperatura, se răcește. Sistemul nervos declanșează automat glandele sudoripare atunci când temperatura corpului crește. De asemenea, transpirația apare în mod normal, în special pe palme, atunci când suntem nervoși.

Cea mai comună formă de hiperhidroză se numește hiperhidroză focală primară (esențială). Aici, nervii responsabili de semnalizarea glandelor sudoripare devin hiperactivi, chiar dacă nu au fost declanșați de activitatea fizică sau de creșterea temperaturii. Stresul și nervozitatea agravează situația, palmele, tălpile picioarelor și, uneori, fața fiind zonele corpului cele mai afectate.

Nu există o cauză medicală pentru acest tip de hiperhidroză. Poate avea, pur și simplu, doar o componentă ereditară.

Hiperidroza secundară apare atunci când transpirația excesivă se datorează unei afecțiuni medicale. Acest tip de transpiratie este mai rar si, cel mai probabil, provoacă transpirație pe tot corpul. Condițiile care pot duce la transpirație abundentă includ:

  • Diabet
  • Bufeuri de menopauză
  • Probleme cu tiroida
  • Nivel scăzut de zahăr din sânge
  • Unele tipuri de cancer
  • Infarct
  • Tulburări ale sistemului nervos
  • Infecții
  • Anumite medicamente

Care sunt complicațiile hiperhidrozei?

Infecțiile – persoanele care transpiră abundent sunt mai predispuse la infecții ale pielii.

Efectele sociale și emoționale – a avea mâini umede și haine îmbibate de transpirație poate fi jenant. Această stare vă poate afecta urmărirea obiectivelor profesionale și educaționale.

Diagnostic

În timpul programării, medicul dumneavoastră vă va întreba despre istoricul medical și despre simptome. Este posibil să aveți nevoie, de asemenea, de un examen fizic sau de teste de laborator pentru a evalua cauza stării dumneavoastră.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda analize de sânge, urină sau alte teste de laborator pentru a vedea dacă transpirația este cauzată de o altă afecțiune medicală, cum ar fi o tiroidă hiperactivă (hipertiroidism) sau glicemie scăzută (hipoglicemie).

Sunt disponibile o serie de teste pentru a identifica zonele de transpirație și pentru a estima severitatea stării dumneavoastră, inclusiv un test de iod-amidon, conductanța pielii și un test de termoreglare a transpirației.

Tratament pentru transpirația în exces

Dacă o afecțiune medicală contribuie la problemă, acea afecțiune va fi tratată mai întâi. Dacă nu poate fi găsită o cauză clară, tratamentul se concentrează pe controlul transpirației excesive. Uneori poate fi necesar să încercați o combinație de tratamente. Și chiar dacă transpirația se îmbunătățește, după tratament aceasta poate recidiva.

Medicamentele utilizate pentru tratarea hiperhidrozei includ:

Antiperspirant pe bază de rețetă. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un antiperspirant cu clorură de aluminiu. Acest produs poate provoca iritații ale pielii și ochilor. De obicei, se aplică pe pielea afectată înainte de a merge la culcare. Dacă pielea astfel tratată se irită, crema cu hidrocortizon ar putea ajuta.

Creme prescrise. O cremă care conține glicopirolat poate ajuta tipului de hiperhidroză care afectează fața și capul.

Medicamente care blochează nervii. Unele medicamente orale blochează substanțele chimice care permit anumitor nervi să comunice între ei. Acest lucru poate reduce transpirația la unii oameni. Posibilele efecte secundare includ gura uscată, vedere încețoșată și probleme ale vezicii urinare.

Antidepresive. Unele medicamente utilizate pentru depresie pot, de asemenea, să scadă transpirația. În plus, ele pot ajuta la scăderea anxietății care agravează hiperhidroza.

Injecții cu toxină botulinică. Tratamentul cu toxină botulinică (Botox) blochează temporar nervii care provoacă transpirația. Pielea va fi mai întâi înghețată sau anesteziată. Fiecare zonă afectată a corpului dumneavoastră va avea nevoie de mai multe injecții. Efectele durează de la șase până la 12 luni, iar apoi tratamentul trebuie repetat. Pentru cei mai sensibili, acest tratament poate fi dureros, iar unii oameni experimentează slăbiciune musculară temporară în zona tratată.

Proceduri chirurgicale

Alte tratamente pentru hiperhidroză includ îndepărtarea glandei sudoripare. Dacă transpirația excesivă are loc doar la axile, îndepărtarea glandelor sudoripare de acolo poate ajuta. O tehnică minim invazivă, numită chiuretaj cu aspirație, poate fi o opțiune dacă nu răspundeți la alte tratamente.

Chirurgie nervoasă (simpatectomie). În timpul acestei proceduri, chirurgul taie, arde sau prinde nervii spinali care controlează transpirația mâinilor. În unele cazuri, această procedură declanșează transpirație excesivă în alte zone ale corpului (transpirație compensatorie). Chirurgia nu este, în general, o opțiune pentru transpirația izolată a capului și gâtului. O variație a acestei proceduri întrerupe semnalele nervoase, fără a îndepărta nervul simpatic (simpatotomie).

Stil de viață și remedii casnice

Următoarele sugestii vă pot ajuta să faceți față transpirației și mirosului corporal nedorit:

Utilizați antiperspirant! Antiperspirantele fără prescripție medicală conțin compuși pe bază de aluminiu, care blochează temporar porii transpirației. Acest lucru reduce cantitatea de transpirație care ajunge la piele. Produsul este indicat în cazul hiperhidrozei minore.

Aplicați creme astringente! Aplicați produse fără prescripție medicală, care conțin acid tanic (Zilactin), pe zona afectată.

Faceți baie zilnic! Baia regulată ajută la menținerea sub control a numărului de bacterii de pe piele. Uscați-vă bine, mai ales între degetele de la picioare și sub brațe!

Alegeți pantofi și șosete din materiale naturale! Pantofii din materiale naturale, cum ar fi pielea, pot ajuta la prevenirea transpirației picioarelor, permițând  acestora să „respire”. Când suntem activi, șosetele care absorb umezeala sunt o alegere bună.

Schimbați-vă șosetele des! Schimbați șosetele o dată sau de două ori pe zi, uscându-vă bine picioarele de fiecare dată. Utilizați pudre pentru picioare fără prescripție medicală pentru a ajuta la absorbția transpirației.

Aerisiți-vă picioarele! Mergeți desculți de fiecare dată când puteți.

Alegeți hainele potrivite activității dvs.! În general, purtați țesături naturale, precum bumbac, lână și mătase, care permit pielii să respire. Când faceți exerciții fizice, este posibil să preferați țesăturile concepute pentru a elimina umezeala de pe piele.

Apelați la tehnicile de relaxare! Luați în considerare tehnici de relaxare precum yoga, meditație și biofeedback. Acestea vă pot ajuta să învățați să controlați stresul, unul dintre principalii factori care declanșează transpirația.

Mesaje recomandate