Varice membre inferioare

varice membre inferioare - skinmed clinic

Boala venoasă cronică este una dintre cele mai frecvente patologii, cu impact estetic asupra membrelor inferioare, în stadii inițiale și medical, în stadii avansate.

La debut, apar vasele vizibile, roz-roșii, albastre în evoluție, ce pot fi corectate prin terapii laser sau injectabile și măsuri generale, pentru ca în stadii avansate să apară modificări de tegument (colorație brună), dilatații varicoase, tortuase, sinuoase, însoțite de lacuri venoase și chiar ulcere varicoase, cu risc crescut de tromboze.

În aceste stadii avansate, terapiile sunt complexe, sistemice și locale, vindecarea fiind dificilă, ideal este să tratăm această problemă în stadiile de debut. Ecografia Doppler venoasă bilaterală este cea care stabilește diagnosticul și stadializarea bolii, alături de examenul clinic local.

Cele mai frecvent afectate de această boală sunt persoanele de sex feminin, în proporție de 90%. Factorii de risc sunt: sedentarismul, obezitatea, determinismul genetic, sarcina și administrarea îndelungată a contraceptivelor în cazul pacientelor de sex feminin.

Mijloacele de prevenție ale acestei afecțiuni constau în: evitarea sedentarismului, renunțarea la fumat, evitarea obezității, a ortostatismului prelungit, a expunerii prelungite la soare, a traumatismelor membrelor inferioare, știut fiind faptul că ceastă afecțiune are un puternic determinism genetic.

Metodele de tratament ale acestei afecțiuni  sunt reprezentate de:

Tratament conservator:

purtarea ciorapilor compresivi și administrarea de preparate orale cu Diosminum și Vitamina C 1g - metoda care oprește evoluție bolii, indicată în stadiile incipiente ale bolii.

Tratamentul minim invaziv al esteticii membrului inferior:

• Scleroterapia:

metodă de tratament minim invaziv, care se adresează venectaziilor și telangiectaziilor. Constă în injectarea de agent sclerozant de diferite concentrații (în funcție de diametrul venectaziei), care determină la nivelul endoteliului vascular o reacție inflamatorie, urmată de sclerozarea lentă a vasului în circa 4-6 săptămâni, urmată de dispariția lui.

Avantaje: recuperare rapidă, fără incizii, fără anestezie, mobilizare rapidă la 2-3 ore.

Dezavantaje: risc de hiperpigmentare la locul injectării, risc de repermeabilizare dacă nu se rezolvă inițial insuficiența valvulară safeniană (refluxul venos).

Laserul vascular transdermic:

metodă de tratament neinvaziv a telangiectaziilor fine, reticulare, roșii sau violacee. Laserele de tip Dye VL sau Nd YAG sunt de elecție pentru tratamentul vaselor vizibile, în stadia inițiale.

Principiul este de fototermoliză selectivă, energia laser este absorbită de hemoglobina intravasculară, cu inducerea sclerozei vasculare.

Avantaje: recuperare rapidă, neinvaziv.

Dezavantajele: risc de hiperpigmentare, senzația dureroasă de pișcătură fierbinte.

Tratamentul chirurgical minim invaziv reprezentat de ablație cu radiofrecvență sau clasic.

Putem concluziona ca metodă de elecție în tratamentul chirurgical al incompetenței ostiale safeniene este reprezentata de crosectomia cu stripping (se rezecă vena safena și toate colateralele), deoarece riscul de recidivă este inexistent dacă este realizată în centre specializate de chirurgie flebologică.

Tratamentele alternative reprezentate de scleroterapie și laser vascular transdermic fiind rezervate cazurilor fără reflux venos, după sancționarea chirurgicală a refluxului venos, sau la care ne dorim îmbunătățirea aspectului estetic al membrelor inferioare.

Tratamente recomandate 

Terapia cu ozon este o excelenta metoda de tratament complementar pentru imbunatatirea circulatiei venoase. Dovedita clinic in peste 40 de ani de existenta, cu mii de articole stiintifice publicate in reviste de renume, terapia cu ozon este 100% naturala si fara efecte adverse. La Skinmed puteti efectua atat autohemoterapia majora cu ozon (imbigatirea sangelui cu ozon), cat si infiltratii cu ozon. Puteti citi mai multe despre aceasta terapie atat pe site-ul clinicii, dar si pe site-ul dedicat.

Mesaje recomandate