Vergeturile

vergeturile - skinmed clinic

Vergeturile clinic se prezintă precum benzi liniare cicatriceale, de textură modificată comparativ cu tegumentul normal, de culoare roșie pentru cele recente sau alb/gri cele vechi.

Există o predispoziție genetică, iar fluctuațiile de greutate sunt cele mai importante cauze de apariție, elasticitatea cutanată având o capacitate limitată și astfel pot apărea aceste breșe în textura pielii.

Alte situații favorizante sunt reprezentate de sarcină, tot datorită expansiunii în special în zona abdominală și perioadele de creștere/adolescență.

Ce tratamente sunt disponibile  pentru vergeturi?

Tratamentele topice

Sunt de foarte multe tipuri de creme și sunt recomandate mai ales pentru vergeturile nou apărute, colorate (roșii/violacee), grăbind decolorarea lor și ameliorând mai repede aspectul lor, adesea fără refacere completă.

Proceduri de tip laser

Care stimulează producția de elastină și colagen la nivelul acelei zone, cu efect de ștergere a vergeturilor. Este extrem de utilă atât pentru vergeturile noi, dar și pentru cele albe, vechi. Sunt terapii laser ablative, cu recuperare post procedură, nivelul de acțiune este la nivelul dermului, pentru toate aceste tratamente, astfel câteva zile post procedură pacienta trebuie să respecte indicațiile medicului. Sunt indicate mai multe sesiuni de tratament, în medie 5, dar, de obicei, cu înglobarea unui protocol de tratament ce include și terapiile injectabile minim invazive precum mezoterapia

Mezoterapia injectabilă (pe ac sau instrumental, microneedeling, cu dispozitiv)

Este procedură prin care se introduc la nivelul pielii, substanțe active, ce stimulează fibroblastul pentru a produce fiblere de susținere collagen și elastină. De asemenea, microtrauma induce o reacție de vindecare tisulară, activatoare a proceselor noastre de remodelare. Sunt necesare mai multe sesiuni de tratament, de obicei asociate cu terapii laser ablativ, CO2.

Cu toate modalitățile terapeutice actuale reușim a îmbunătăți semnificativ, uneori cu restitutio ad integrum (cu ștergerea) acestor leziuni cutanate recente (roșii), dar chiar și albe (cu vechime), în cadrul unor protocoale de tratament.

Tratamente recomandate 

Mesaje recomandate